به گزارش خبرگزاری رویترز، دولت آمریکا روز شنبه هشتم مارس (۱۸ اسفند) آن معافیتی را که به عراق اجازه می‌داد تا بهای برق خریداری‌شده از ایران را بپردازد، لغو کرد. این اقدام در چارچوب سیاست «فشار حداکثری» دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا علیه تهران صورت گرفته است.

آگهی

یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که تصمیم برای عدم تمدید این معافیت پس از انقضای آن، «اطمینان حاصل می‌کند که هیچ درجه‌ای از تسکین اقتصادی یا مالی به ایران داده نشود.»

این سخنگو همچنین تاکید کرد که کارزار آقای ترامپ علیه ایران با هدف «پایان دادن به تهدید هسته‌ای این کشور، محدود کردن برنامه موشک‌های بالستیک و متوقف کردن حمایت آن از گروه‌های تروریستی» دنبال می‌شود.

زمان انقضای این معافیت پایان روز شنبه ۱۸ اسفند ۱۴۰۳ بود.

فشار برای قطع وابستگی عراق به برق ایران

دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸، هنگامی که تحریم‌های صادرات انرژی ایران را به دلیل برنامه هسته‌ای این کشور و آنچه آمریکا «مداخله ایران در امور خاورمیانه» می‌خواند، مجددا اعمال می‌کرد، در عین حال معافیت‌هایی را به چندین کشور خریدار اعطا کرد تا نیازهای انرژی مصرف‌کنندگان خود را تأمین کنند.

دولت اول دونالد ترامپ و سپس دولت جو بایدن بارها این معافیت را برای عراق تمدید کردند، اما در عین حال همواره از بغداد می‌خواستند که وابستگی خود به برق ایران را کاهش دهد. سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در تاریخ هشتم مارس (۱۸ اسفند ۱۴۰۳) نیز بار دیگر بر این درخواست تاکید کرد.

وی گفت: «ما از دولت عراق می‌خواهیم که هرچه سریع‌تر وابستگی خود را به منابع انرژی ایران از بین ببرد. ایران یک تأمین‌کننده انرژی غیرقابل‌اعتماد است.»

فشار برای از سرگیری صادرات نفت کردستان

بر اساس گزارش منابع آگاه به رویترز، آمریکا از بررسی دوره‌ای این معافیت به‌عنوان ابزاری برای افزایش فشار بر بغداد استفاده کرده است تا عراق را وادار کند که صادرات نفت خام منطقه کردستان را از طریق ترکیه از سر بگیرد.

هدف از این اقدام، افزایش عرضه در بازار جهانی و کنترل قیمت‌هاست تا واشنگتن بتواند با آزادی عمل بیشتری سیاست‌های خود را برای متوقف کردن صادرات نفت ایران دنبال کند.

با این حال، مذاکرات عراق با منطقه نیمه‌خودمختار کردستان درباره ازسرگیری صادرات نفت تاکنون با دشواری‌هایی روبه‌رو بوده است.

ایجاد فرصت‌های جدید برای شرکت‌های آمریکایی

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا همچنین اظهار داشت که «گذار عراق در حوزه انرژی فرصت‌هایی را برای شرکت‌های آمریکایی ایجاد می‌کند. این شرکت‌ها در افزایش بهره‌وری نیروگاه‌ها، بهبود شبکه‌های برق و توسعه اتصال‌های الکتریکی با شرکای قابل‌اعتماد، از پیشروهای جهان هستند.»

وی همچنین تأثیر واردات برق ایران بر شبکه برق عراق را کم‌اهمیت جلوه داد و افزود: «در سال ۲۰۲۳، واردات برق از ایران تنها ۴ درصد از مصرف برق عراق را تشکیل می‌داد.»

سیاست فشار حداکثری ترامپ علیه ایران

ترامپ در یکی از نخستین اقدامات خود پس از بازگشت به قدرت در ماه ژانویه (یکم یهمن)، سیاست «فشار حداکثری» بر ایران را احیا کرد.

او پیش‌تر در دوره نخست ریاست جمهوری خود، ایالات متحده را از توافق هسته‌ای ایران موسوم به «برجام» خارج کرد. این توافق چندجانبه برای جلوگیری از توسعه سلاح‌های هسته‌ای توسط ایران طراحی شده بود.

دولت آمریکا اعلام کرده است که قصد دارد ایران را از اقتصاد جهانی منزوی کرده و درآمدهای حاصل از صادرات نفت این کشور را قطع کند تا به این وسیله روند توسعه تسلیحات هسته‌ای تهران را آهسته کند.

ایران هرگونه تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را رد کرده و تاکید دارد که برنامه هسته‌ای‌اش صلح‌آمیز است.

آگهی

واشنگتن تحریم‌های متعددی را علیه تهران به دلیل برنامه هسته‌ای و حمایت آن از گروه‌های شبه‌نظامی اعمال کرده است. این تحریم‌ها عملا کشورهایی را که با ایران تجارت می‌کنند از معامله با آمریکا منع می‌کند.

 جیمز هیویت، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا نیز در این زمینه گفت: «رئیس‌جمهور ترامپ به‌وضوح اعلام کرده است که رژیم ایران باید از بلندپروازی‌های خود برای دستیابی به سلاح هسته‌ای دست بکشد، در غیر این صورت با فشار حداکثری مواجه خواهد شد.» او همچنین افزود: «امیدواریم که این رژیم منافع مردم خود و منطقه را بر سیاست‌های بی‌ثبات‌کننده‌اش ترجیح دهد.»

به فیسبوک یورونیوز فارسی بپیوندید 

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران روز شنبه هشتم مارس (۱۸ اسفند) در واکنش به سخنان اخیر دونالد ترامپ و بدون نام بردن از او اعلام کرد که «اصرار برخی از دولت‌های قلدر برای مذاکره، به منظور حل مسائل نیست، بلکه برای تحکّم و تحمیل توقعات خودشان است.»

آگهی

وی در دیدار با سران قوا و جمعی از کارگزاران ارشد لشکری و کشوری در دستگاه‌های مختلف گفت که «جمهوری اسلامی ایران قطعا توقعات آن‌ها را نخواهد پذیرفت.»

source

توسط modekhabari.ir