نرگس محمدی، کنشگر ایرانی حقوق بشر، سال گذشته بهخاطر فعالیتهایش به ویژه در کوران خیزش زن، زندگی، آزادی موفق به دریافت جایزه نوبل صلح شد. این جایزه میتواند به یک یا چند نفر اعطا شود، همچنین به سازمانهای مردمنهاد یا تشکیلات فراملی، مانند اتحادیه اروپا که در سال ۲۰۱۲ برنده این جایزه شد.
با نزدیک شدن به اعلام برندگان صلح نوبل در ۱۱ اکتبر در اسلو، گمانهزنیها در مورد این که چه کسی این جایزه را میبرد، بالا گرفته است.
در سالی که درگیریهای غزه و اوکراین به اوج خود رسیدهاند، کمیته نروژی نوبل ممکن است با اعلام یک برنده غیرمنتظره همه را شگفتزده کند، یا حتی ممکن است مانند ۱۹ مورد گذشته، اصلاً جایزهای اهدا نکند.
حذف ناوالنی با وجود پیشبینیها
تاکنون طبق پیشبینیها، الکسی ناوالنی، مخالف سیاسی پیشین روسیه، یکی از مدعیان اصلی جایزه امسال بود. اما با توجه به مرگ ناوالنی در ماه فوریه در تبعیدگاهی در نزدیکی قطب شمال، او دیگر واجد شرایط برنده شدن نیست، زیرا جایزه نوبل پس از مرگ فرد به او اهدا نمیشود.
در میان مدعیان مورد توجه کارشناسان، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، به دلیل اینکه رهبر کشوری در حال جنگ است، بخت اندکی برای برنده شدن دارد.
به فیسبوک یورونیوز فارسی بپیوندید
نهادها و سازمانها
برخی ناظران معتقدند که این کمیته برای سال ۲۰۲۴، ممکن است بر اعضای نهاد بشردوستانهای تمرکز کند که به کاهش درد و رنج غیرنظامیان کمک میکنند. امسال با گسترش جنگ بین اسرائیل و حماس، ادامه جنگ اوکراین که وارد سال سوم خود شده، و نبردهای مرگبار سودان که باعث آوارگی بیش از ۱۰ میلیون نفر شده، همراه بوده است.
هنریک اوردال، مدیر مؤسسه پژوهشهای صلح اسلو، در مصاحبهای با رویترز گفت: «آنروا میتواند یکی از این نامزدها باشد. این سازمان برای غیرنظامیان فلسطینی که از جنگ غزه رنج میبرند، کار بسیار مهمی انجام میدهد.»
وی با این حال اذعان داشت که اهدا جایزه به این سازمان ممکن است جنجالبرانگیز باشد، زیرا اسرائیل ادعا کرده است که برخی از اعضای این سازمان در حمله روز ۷ اکتبر ۲۰۲۳ توسط حماس به جنوب اسرائیل دست داشتهاند. برخی کشورها نیز در پی این ادعاها تأمین مالی آنروا را متوقف کردهاند.
کمیته سری جایزه نوبل متشکل از پنج عضو منصوب پارلمان نروژ، ممکن است بخواهد بر تقویت نظم جهانی بینالمللی که پس از جنگ جهانی دوم شکل گرفت و سازمان ملل بهعنوان نهاد اصلی آن، تمرکز کند. در این راستا، احتمال دارد جایزه به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، اهدا شود.
نامهای دیگر
یک سایت بریتانیایی متخصص در گمانهزنیها، فهرستی از نامهای دیگر برای این دوره از جایزه نوبل معرفی کرده است، از جمله گرتا تونبرگ، کنشگر جوان سوئدی، بونو، خواننده گروه «یوتو»، جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا و پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان.
هزاران نفر از جمله برندگان پیشین جایزه نوبل، اعضای پارلمانها و اساتید دانشگاهی در رشتههای تاریخ یا حقوق میتوانند نامزدهایی را پیشنهاد دهند. در مجموع، ۲۸۶ نامزد برای جایزه امسال معرفی شدهاند.
source