در نشست وزرای امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در بروکسل، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی این اتحادیه پیشنهاد تعلیق گفت‌وگوهای سیاسی با اسرائیل را به دلیل نقض حقوق بشر در غزه داد، اما نتوانست حمایت همه کشورهای عضو را جلب کند.

آگهی

اتحادیه اروپا تصمیم گرفت که گفتگوهای سیاسی با اسرائیل را به حالت تعلیق در نیاورد، زیرا نشست روز دوشنبه شورای وزیران امور خارجه در بروکسل نتوانست به اجماع در مورد این موضوع دست یابد.

این پیشنهاد از سوی جوزپ بورل در آخرین هفته‌های باقی مانده از مسئولیت خود و با استناد به نقض حقوق بشر و مقررات بین المللی توسط اسرائیل در نوار غزه مطرح شد. با این حال، پیشنهاد مسئول ارشد سیاست خارجی اروپا نتوانست اتفاق نظر لازم را در بین کشورهای عضو به دست آورد.

کنستانتینوس کومبوس، وزیر امور خارجه قبرس در مصاحبه با یورونیوز، شکست این پیشنهاد را قابل پیش‌بینی توصیف کرد.

آقای کومبوس زمان مطرح کردن این پیشنهاد را زیر سوال برد و خاطرنشان کرد که «فقدان قابل پیش‌بینی اتفاق آرا تنها اختلافات درون اتحادیه اروپا را برجسته می‌کند.» وزیر امور خارجه قبرس در همین رابطه افزود: «در نتیجه وقتی مشخص است که چنین پیشنهادی رای نمی‌آورد، نباید مطرح شود. لذا ما باید تاثیری که چنین پیشنهادهایی بر سایر ذینفعان خواهد داشت را هم در نظر بگیریم.»

تلاش برای به جا گذاشتن تاثیر ماندگار

به گفته تحلیلگران، با اینکه جوزپ بورل می دانست با شکست مواجه خواهد شد اما این موضوع را مطرح کرد تا قبل از روی کار آمدن کمیسیون جدید اروپا، تأثیری ماندگار از خود به جای بگذارد.

ماریا لویزا فرانتاپی، مدیر بخش خاورمیانه در اندیشکده ایتالیایی «موسسه روابط بین‌الملل – IAI» در مصاحبه با یورونیوز گفت: «من فکر می‌کنم که این ابتکار جدید تا حدی ناشی از ماه‌ها ناامیدی سیاسی است که نه تنها نماینده عالی، بلکه برخی از کشورهای عضو نیز آن را احساس می‌کنند، چرا که اروپا نتوانسته موضع روشنی در قبال این درگیری اتخاذ کند.»

فرانتاپی خاطرنشان کرد که «این آخرین جلسه شورای وزیران خارجه بورل قبل از پایان دوره آقای بورل بود و بنابراین، من فکر می‌کنم که این تلاشی از جانب بورل برای به جا گذاشتن یک اثر و میراث مثبت از خودش بود.»

ناظران می‌گویند به نظر می‌رسد که تعلیق، به خودی خود، هدف اصلی بورل نباشد. یک مقام اتحادیه گفته است که هدف واقعی مسئول سیاست خارجی، واداشتن پایتخت‌ها به موضع‌گیری علنی درباره «رفتار‌های بحث‌برانگیز» اسرائیل است.

مبنای آقای بورل و مخالفت کشورها

پیشنهاد بورل بر اساس توافق اتحادیه اروپا و اسرائیل صورت گرفته بود که شامل مفاد الزام‌آور حقوق بشری است.

اوایل امسال، اسپانیا و ایرلند نامه مشترکی نوشتند و خواستار بازبینی فوری این توافق در پی فاجعه انسانی ناشی از حملات نظامی اسرائیل در نوار غزه شدند که بسیار پرجمعیت است.

این اقدام مشترک اسپانیا و ایرلند با مخالفت شدید کشورهایی مانند آلمان، چک، اتریش و مجارستان روبرو شد که از حامیان سرسخت اسرائیل در اتحادیه اروپا به شمار می‌روند. کمیسیون اروپا به رهبری اورزولا فن‌در‌لاین نیز تا حد زیادی آن را نادیده گرفت.

source

توسط modekhabari.ir