دو منبع آگاه از برنامههای تیم انتقالی دولت ترامپ، به خبرگزاری رویترز گفتهاند که رئیس جمهور منتخب ایالات متحده قصد دارد رئیس پیشین سرویس اطلاعاتی ایالات متحده در دولت اولش را به عنوان نماینده ویژه آمریکا در امور مرتبط با ایران انتخاب کند.
این خبر در حالی اعلام میشود که هنوز هیچ اطلاعاتی بطور رسمی درباره استراتژی مد نظر دولت ترامپ در قبال ایران برای چهار سال آینده اعلام نشده است؛ از جمله اینکه آیا قرار است تحریمهای جدیدی علیه این کشور اعمال شود یا خیر.
تا کنون نه تیم ترامپ و نه گرنل به درخواستها برای اظهارنظر پاسخی ندادند. با این وجود به نظر میرسد در نظر گرفتن یک متحد کلیدی برای چنین پستی، پیامی روشن به منطقه خاورمیانه باشد که رئیسجمهور جدید ایالات متحده ممکن است آماده گفتگو با کشوری باشد که قبلاً بارها منافع ایالات متحده را تهدید کرده و حتی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به دنبال ترور او بوده است.
به گفته یکی از این منابع، انتظار میرود که اولین وظیفه گرنل در این نقش، گفتگو با کشورهای منطقه و فراتر از منطقه درباره ایران باشد و حتی فشار بر تهران را در مذاکرات احتمالی کاهش دهد.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران پس از انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور جدید ایالات متحده، گفته بود که تهران باید با آمریکا «معامله» و روابطش را با دشمن اصلی خود «مدیریت» کند.
این گمانه زنیها در حالی در جریان است که ایران در چندماه اخیر متحمل یک سری شکستهای استراتژیک شده است؛ از جمله حمله اسرائیل به شبهنظامیان نیابتی تهران در نوار غزه، لبنان و درنهایت نیز سرنگونی متحد ایران یعنی بشار اسد در سوریه.
از زمان حمله نیروهای حماس به مناطق جنوبی اسرائیل که منجر به کشته شدن ۱۲۰۰ نفر عمدتا غیرنظامی و به گروگان گرفته شدن حدود ۲۵۰ نفر شد، تنشها میان ایران و ایالات متحده بسیار بالاست.
در این مدت، نیروهای نیابتی ایران به اهداف ایالات متحده، اسرائیل و دیگر کشورهای غربی در منطقه حمله کردند و تهران به فعالیتهایش در چهارچوب برنامه هستهای خود سرعت داده و همزمان توانایی کارشناسان هستهای سازمان ملل را برای نظارت بر این فعالیتها محدود کرده است.
گرنل پیش از این در دولت اول ترامپ در پستهای مختلفی فعالیت کرده بود؛ از جمله به عنوان سفیر ترامپ در آلمان، فرستاده ویژه رئیس جمهور برای مذاکرات صلح صربستان و کوزوو، و به عنوان سرپرست سرویس اطلاعات ملی در سالهای ۰۱۷-۲۰۲۱ میلادی.
ترامپ پس از پیروزی در انتخابات ۵ نوامبر سال جاری نیز او را ابتدا برای پستهای وزارت خارجه و فرستاده ویژه برای جنگ اوکراین در نظر گرفت؛ اما این پستها درنهایت به مارکو روبیو و ژنرال بازنشسته کیت کلوگ رسید.
این تصمیمات در حالی گرفته میشود که رافائل گروسی، رئیس دیدهبان اتمی سازمان ملل هفته گذشته اعلام کرده بود که ایران به روند غنیسازی اورانیوم ۶۰ درصد که نزدیک به سطح ۹۰ درصدی درجه تسلیحات است، سرعت قابل توجهی داده است.
source