توماس گایزل، عضو هیات روابط با ایران در پارلمان اروپا در گفتوگوی اختصاصی با یورونیوز قانون حجاب در ایران را «غیرقابل قبول و ناعادلانه» خواند.
این نماینده پارلمان اروپا به نقش رئیسجمهوری ایران در توقف این قانون اشاره کرد وگفت: «مسعود پزشکیان برای متوقف کردن اجرای قانون حجاب از خود شهامت نشان داد.»
آقای گایزل ایران را کشوری با تمدن و تاریخ سه هزار ساله میداند که نقش مهمی در منطقه ایفا میکند. او بر این باور است که «مذاکره با ایران با تمیز اینکه به دام سازش با رژیم نیفتیم، کار دشوار و تصمیم سختی است، با این حال باید تصمیم گرفت با آنها که اندکی میخواهند فضا را بگشایند گفتوگو کرد یا نه؟»
او با تاکید بر اینکه باید با دشمن خود نیز گفتوگو کنیم، درباره وضعیت دموکراسی در ایران میگوید: «دموکراسی در ایران با آنچه ما در سر داریم، فاصله بسیاری دارد.»
گفتوگو با آقای گایزل را در ادامه بخوانید:
زمانی که برای گفتوگو با شما اقدام کردیم، قانون حجاب درآستانه اجرا شدن بودن و امروز که گفتوگو انجام میشود، جلوی اجرای آن به طور موقت گرفته شده است. به عنوان عضو هیات روابط با ایران در پارلمان اروپا این قانون را چطور ارزیابی میکنید؟
این قانون بهطور واضح غیرقابل قبول است و وضعیت را بهویژه برای زنان در ایران بدتر میکند. هیچ شکی در این مورد وجود ندارد. همچنین باور دارم که این مساله تا حدی نشان میدهد که نه تنها جامعه دوگانه شده است، بلکه حتی خود نهاد سیاسی نیز در همین زمینه دچار تفرقه شده است.
منظورتان از تفرقه چیست؟
دو رویکرد نزد حکومت وجود دارد، اینکه در شرایط کنونی آیا باید به سرکوب بیشتر هرگونه آزادی سیاسی و مدنی ادامه دهد [هرچند که تعریف آن در ایران بسیار محدود است] یا اینکه باید فضا را اندکی باز کند. البته این را میدانم که ایران با آنچه ما از مفهوم دموکراسی در سر داریم، فاصله زیادی دارد. اما در این میان افرادی وجود دارند که منطقیتر هستند و دیگرانی که افراطیترند و نمیتوانید به سادگی با آنها گفتوگو کنید. بنابراین باید هر کاری که میتوانید برای تشویق افرادی که آماده مذاکره هستند، انجام دهید. افرادی که آمادهاند تا حدی سیستم را باز کنند.
چطور در چنین وضعیتی میتوانید به دام سازش با حکومت نیفتید؟
این همیشه یک سوال سخت است. شما میخواهید از مخالفان حمایت کنید یا از کسانی که میخواهند سیستم را باز کنند؟ در عین حال که خب نباید با رژیم سازش کنید. بنابراین این همیشه به معنای یافتن مسیری میان سیاست «ادامه فشار بر رژیم» و «نشان دادن آمادگی برای گفتوگو» است. و اینکه دستکم میخواهیم این نیروها را تقویت کنیم، هرچند که بخشی از سیستم هستند. اما آنها نشان میدهند که آمادهاند فضا را تا حدودی باز کنند.
چطور میتوان در پیشبرد برنامهها همدلی بیشتری با مردم ایران داشت؟
ملت ایران ملت بسیار مهمی است. ایران کشوری با تاریخ و دیرینهای بیش از ۳۰۰۰ سال است. بنابراین روشن است که ایران یک قدرت منطقهای است و کشوری است که نمیتوان نه آن را نادیده گرفت و نه کماهمیتاش شمرد. همانطور که گفتم، این حرکتها واقعا امیدوارکننده است. آنچه برای نمونه در قانون حجاب دیدیم. رئیسجمهور پزشکیان با شهامت خود این قانون را متوقف کرده است، این نشانه خوبی است. همچنین تا جایی که میدانم، پزشکیان نشانههایی از آمادگی در بحثهای مرتبط با برنامه هستهای ایران نیز از خود نشان داده است. در قبال آن ما باید دستکم تحریمها علیه ایران را کاهش دهیم. این امر امیدوارکننده است. اینها حرکتهایی هستند که باید تلاش کنیم از آن بهرهبرداری کنیم.
فکر میکنید چنین چشماندازی دستیافتنی است؟
وقتی میخواهید به صلح برسید، باید با دشمنانتان گفتوگو کنید. نمیتوانید همیشه فقط با دوستانتان گپ بزنید. چرا که این به تمام آنها که تحت فشار دشمنان شما رنج میبرند کمکی نخواهد کرد.
source