مراقبت از پوست با انتخاب کرم مرطوب کننده مناسب آغاز میشود. مرطوب کنندهها به حفظ رطوبت پوست، جلوگیری از خشکی، و حفظ سلامت و شادابی کمک میکنند. انتخاب محصول مناسب نیازمند شناخت نوع پوست و توجه به ترکیبات آن است. در این مقاله، تمام نکاتی که باید درباره خرید کرم مرطوب کننده بدانید را بررسی میکنیم.
کرم مرطوب کننده چیست؟
در شرایط عادی، پوست انسان به صورت طبیعی چربی مورد نیاز خود را تامین کرده تا با ایجاد یک لایه محافظ چربی از خشک شدن و از بین رفتن رطوبت پوست جلوگیری نماید؛ حال وظیفه کرم مرطوب کننده چیست؟ کرمهای مرطوب کننده افزون بر تامین رطوبت، با ایجاد یک لایه محافظتی بر روی پوست از تبخیر رطوبت لایه خارجی پوست جلوگیری مینمایند. پس کرم مرطوب کننده پوست صورت موجب آبرسانی بهتر و رسیدن موادمغذی به پوست میشود.
تفاوت کرم مرطوب کننده دست و صورت
تفاوت میان مرطوب کننده دست و صورت این است که در مرطوب کنندههای دست به دلیل شستوشوی مداوم دستها، بهطورمعمول از چربی بیشتری استفاده میشود که به سادگی با شستن دستها از بین نرود. همچنین برخی از مرطوب کنندههای دست دارای روغن بیشتری بوده که رطوبت موردنیاز پوست دست را فراهم میکنند.
اجزای تشکیل دهنده کرمهای مرطوب کننده
مرطوب کنندههای بسیاری با ترکیبات و فرمولاسیون گوناگون در بازار موجود هستند. در این قسمت به تعدادی از این ترکیبات و تاثیرات هریک اشارهای خواهیم داشت.
- دایمتیکون: ماده اصلی اغلب مرطوب کنندههای فاقدچربی است. این ترکیب نرمکننده با ایجاد یک لایه محافظ روی سطح پوست که رطوبت را به دام میاندازد به آبرسانی و حفظ رطوبت پوست کمک مینماید.
- پترولاتوم: پترولاتوم یک ترکیب نرمکننده بوده که با تشکیل یک لایه ضد آب روی پوست موجب جلوگیری از خروج آب و افزایش آبرسانی سلولهای مرده و زبر روی سطح پوست میگردد.
- اسید هیالورونیک: هیالورونیکاسید یک ترکیب حفظکننده رطوبت بوده که با خارج کردن آب از لایههای درونی پوست و آوردن آن به سطح، به رطوبترسانی پوست کمک میکند.
- گلیسیرین: گلیسیرین دارای ویژگی مرطوبکنندگی میباشد، چراکه بهراحتی آب را جذب و آن را در خود نگه میدارد. درحقیقت گلیسیرین آب را از محیط و لایههای زیرین پوست جذب کرده و این رطوبت را به لایههای سطحی پوست میآورد.
- سرامید: پوست شما درست همچون خانهای که از آجر ساخته شده باشد از سلولها درست شده است. سرامیدها به عنوان ملات میان آجرهای سلولی پوست عمل کرده و آنها را در کنار یکدیگر نگه میدارند.
- روغنها: اغلب آنها از موادی برپایه گیاهی تولید میشوند و دارای عوامل کمککننده دیگری برای پوست مثل آنتیاکسیدانها، اسیدهای چرب و ویتامینها میباشند. آنتیاکسیدانها کمک زیادی به جلوگیری از آسیبرسانی رادیکالهای آزاد به لایه خارجی پوست میکنند.
انواع کرم مرطوب کننده
کرمهای مرطوب کننده به 4 نوع متفاوت تقسیم میشوند:
1.اُکلُسیو Occlusive (انسدادکننده، پوشاننده و مسدودکننده)
اکلسیوها یا اکلوژنها به منظور یک مانع فیزیکی جهت جلوگیری از اتلاف آب موجود در سطح پوست عمل کرده و از تحریککنندههای خارجی محافظت مینمایند. وظیفه اکلسیوها کاهش تحریک و ترمیم لایه محافظ پوست و حفظ رطوبت آن است. مشهورترین اکلسیو را میتوان وازلین معرفی نمود. اکلوژنها زمانی که بهصورت موضعی استفاده میشوند دارای قوام ضخیمی میباشند؛ این موجب میشود که انتخاب مناسبی فقط برای پوستهای بسیار خشک باشد.
2.اِمولیِنت Emollient (چربی و روغن، نرمکننده)
امولینتها یا نرمکنندهها بعضی از ویژگیهای مشابه اکلسیوها را دارند ولی عملکرد اصلی آنها نرمکردن پوست میباشد. امولینتها به پوست کمک کرده تا احساس راحتی کرده، درخشانتر دیده شده و کمتر دچار خارش بشوند.
امولینتها خاصیت پخشپذیری خوبی بر روی پوست و بالابردن سرعت ترمیم لایه محافظ پوست دارند. استفاده از این لیپیدها (چربیها) جهت پیشگیری از پیری پوست مفید است؛ چراکه لیپیدهای طبیعی توسط مواد پاککننده آرایش، صابون، دوشگرفتن و قرارگرفتن در معرض اشعه ماورا بنفش UV، کاهش پیدا میکند.
3.هومِکتانتHumectant (نَم نگهدارنده یا مرطوب نگهدارنده)
هومکتانتها قادرند از تاثیرات موادی مانند صابون یا الکل در خشکشدن پوست و مو، با گرفتن مولکولهای آب از هوا و کشیدن آنها به سطح پوست جلوگیری کنند. بهیاد داشته باشید که اصطلاح هومکتانت معمولا روی برچسب محصولات درج نمیشود، به همین علت باید ترکیبات مرطوب کننده خود را بررسی نمایید.
4.اِسکوآلن Squalene (روغن)
اسکوآلنها مواد روغنی بوده که در طیف گستردهای از محصولات آرایشی بهداشتی بهکار میروند؛ از جمله:
محصولات مو، روغن حمام، آرایش چشم، پایهها، رژ لب، محصولات ضد آفتاب، پودرهای بدن، محصولات ناخن و همچنین در محصولات پاککننده، مرطوبکننده و مراقبت از پوست.اسکوالن در منابع طبیعی مثل زیتون، سبوس برنج و روغن جوانه گندم یافت میشود. این ماده بهمنظور یک آنتیاکسیدان طبیعی، نرمکنندهای موثر جهت بهبود شرایط کلی و احیای رطوبت پوست میباشد.
چگونه یک مرطوب کننده مناسب با پوست خود انتخاب کنیم؟
پیش از خرید کرم مرطوب کننده، باید نوع پوست خود را بشناسید. به گفته متخصصین پوست، انواع اصلی پوست عبارتاند از:
- پوست معمولی: متعادل، بدون چربی یا خشکی اضافی، با بافت نرم و بدون لک.
- پوست خشک: پوستهپوسته، سفت و مستعد ترک یا خارش.
- پوست چرب: براق و چرب با احتمال بیشتر برای ایجاد جوش.
- پوست مختلط: ترکیبی از پوست چرب در ناحیه T-zone (پیشانی، بینی و چانه) و خشک در سایر قسمتها.
- پوست حساس: مستعد قرمزی، التهاب یا واکنش به محصولات شیمیایی.
چگونه نوع پوست خود را تشخیص دهید؟
- صورت خود را با شوینده ملایم بشویید و خشک کنید.
- دو ساعت صبر کنید تا چربی طبیعی پوست به سطح بازگردد.
- با نوک انگشتان قسمتهای مختلف صورت را بررسی کنید:
- پوست براق: چرب
- خشکی یا کشیدگی: خشک
- ترکیب چرب و خشک: مختلط
خرید کرم روشن کننده پوست
مرطوب کننده مناسب برای هر نوع پوست
انتخاب کرم مرطوبکننده مناسب تأثیر چشمگیری بر حفظ سلامت و زیبایی پوست شما دارد. اولین و مهمترین گام برای انتخاب صحیح، شناخت نوع پوست و نیازهای آن است. در ادامه، با توجه به نوع پوست شما، بهترین مرطوبکنندهها را معرفی میکنیم.
1.مرطوب کننده مناسب برای پوست معمولی
پوست معمولی تعادل طبیعی بین چربی و رطوبت دارد؛ بنابراین برای حفظ این تعادل، توصیه میشود از کرمهای مرطوبکننده با بافت سبک و غیرچرب بر پایه آب استفاده کنید. این نوع کرمها بدون سنگین کردن پوست، رطوبت موردنیاز را فراهم میکنند و برای استفاده روزانه مناسب هستند.
2.مرطوب کننده مناسب برای پوست خشک و حساس
پوست خشک به دلیل کمبود آب و چربی، لطافت و شادابی خود را از دست میدهد و ممکن است زبر و آسیبپذیر شود. برای این نوع پوست:
- از کرمهای غنی و حاوی روغنهای طبیعی، هیالورونیک اسید، و گلیسیرین استفاده کنید.
- محصولات مرطوب کنندهای را انتخاب کنید که توانایی بازسازی سد دفاعی پوست را داشته باشند.
- اگر پوست حساسی دارید، حتماً از مرطوبکنندههای فاقد عطر، الکل و مواد شیمیایی تحریککننده بهره بگیرید.
3.مرطوب کننده مناسب برای پوست چرب
بسیاری از افراد با پوست چرب تصور میکنند نیازی به مرطوبکننده ندارند، اما رطوبترسانی برای کنترل چربی پوست ضروری است. استفاده از محصولات سبک و فاقد چربی با ترکیباتی مانند:
- اسید سالیسیلیک (برای کاهش چربی اضافی)
- نیاسینامید (برای کاهش التهابات پوستی)
توصیه میشود. حتماً به برچسب غیرکومدوژنیک (Non-Comedogenic) توجه کنید تا منافذ پوست مسدود نشود.
4.مرطوب کننده مناسب برای پوست مختلط
پوست مختلط ترکیبی از مناطق خشک و چرب است؛ معمولاً ناحیه T (پیشانی، بینی و چانه) چرب و سایر قسمتها خشک هستند. برای این نوع پوست:
- از مرطوبکنندههای دوکاره که هم رطوبت لازم را برای نواحی خشک فراهم میکنند و هم چربی نواحی چرب را کنترل میکنند، استفاده کنید.
- محصولات با بافت ژل یا فلوئید سبک گزینههای بهتری هستند، چرا که جذب سریعی دارند و منافذ را مسدود نمیکنند.
5.مرطوب کننده مناسب برای پوست حساس
پوست حساس نسبت به عوامل محیطی و ترکیبات شیمیایی واکنش بیشتری نشان میدهد. برای مراقبت از این نوع پوست:
- از مرطوبکنندههای حاوی مواد تسکیندهنده مانند آلوئهورا، بابونه، و سرامید استفاده کنید.
- محصولاتی که فاقد عطر، الکل، یا اسیدهای قوی هستند، مناسبترند.
- به دنبال کرمهایی باشید که علاوه بر مرطوبکنندگی، خاصیت التیامبخشی و بازسازی دارند.
مطالب کاربردی: همه چیز درباره تفاوت کرم آبرسان و مرطوب کننده که باید بدانید
بهترین زمان برای استفاده از کرم مرطوب کننده چه زمانی است؟
برای دستیابی به بهترین نتیجه:
- بلافاصله پس از شستشوی صورت، روی پوست مرطوب از کرم استفاده کنید.
- صبحها قبل از آرایش و شبها قبل از خواب از مرطوب کننده بهره ببرید.
- 60 ثانیه صبر کنید تا کرم جذب شود و سپس سایر محصولات آرایشی را استفاده کنید.
ترکیباتی که باید از آنها اجتناب کنید
تمامی مرطوب کنندهها به شکل یکسانی تولید نمیگردند. در حقیقت، برخی از مرطوب کنندهها ممکن است، خلاف آنچه ادعا مینمایند، پوست شما را بیشتر خشک کرده و به آن صدمه برسانند. برخی از محصولات حتی دارای موادی بوده که ممکن است پوست شما را تحریک نماید یا به آن صدمه بزند. در نتیجه، بهتر است زمان خرید بهترین کرم مرطوب کننده ایرانی یا خارجی به ترکیبات آن دقت نمایید.
فرقی نمیکند نوع پوست شما چیست، تمامی افراد باید از مصرف ترکیبات زیر خودداری کنند:
- عطر و رنگهای مصنوعی: ممکن است باعث تحریک پوست شوند.
- الکل: رطوبت پوست را کاهش میدهد و خشکی ایجاد میکند.
- اسیدهای قوی: مانند سالیسیلیک اسید، که ممکن است حساسیت ایجاد کند.
- مواد استروئیدی: برای استفاده روزانه مناسب نیستند.
نتیجهگیری
اکنون شما تمامی اطلاعات لازم جهت انتخاب بهترین کرم مرطوب کننده صورت خارجی یا ایرانی مناسب را در دست دارید و جهت خریداری آن آماده هستید. فراموش نکنید پیش از هر چیز باید نوع پوست خود را بشناسید. سپس بهترین کرم مرطوب کننده مناسب با پوست خود را تهیه کنید. همچنین، قبل از انتخاب کرم مرطوب کننده، حتما کیفیت و مواد آن را ارزیابی نمایید. به خاطر داشته باشید که قیمت زیاد یک مرطوب کننده علتی بر با کیفیت بودن آن نیست. جهت دستیابی به نتایج دلخواه نیازی نیست حتما کالای گران قیمتتری را خریداری کنید.
منبع : garnierusa
source