دادستان دیوان کیفری بینالمللی روز پنجشنبه اعلام کرد که درخواست صدور حکم بازداشت برای دو رهبر ارشد طالبان در افغانستان، از جمله رهبر معنوی این گروه، هبتالله آخوندزاده، را ارائه داده است.
او این افراد را به دلیل سرکوب زنان و دختران افغان به ارتکاب جنایات علیه بشریت متهم کرده است.
بیانیهای که از سوی دفتر دادستان ارشد، کریم خان، منتشر شد، اعلام کرد شواهد کافی وجود دارد که نشان میدهد آخوندزاده و عبدالحکیم حقانی، که از سال ۲۰۲۱ بهعنوان رئیس قوه قضائیه طالبان فعالیت میکند، مسئولیت کیفری اقداماتی چون «جنایت علیه بشریت» را برعهده داشتهاند.
در این بیانیه آمده است که آنها مسئول سرکوب دختران و زنان افغان و افرادی هستند که طالبان آنها را متحدان زنان و دختران میدانند.
کریم خان همچنین اشاره کرد که این سرکوب از ۱۵ اوت ۲۰۲۱، روزی که نیروهای طالبان پایتخت کابل را تصرف کردند، تا به امروز در سراسر افغانستان ادامه داشته است. از زمان بازگشت این گروه اسلامگرا به قدرت در سال ۲۰۲۱، طالبان حقوق زنان را به شدت محدود کرده، از جمله ممنوعیت در تحصیل، کار و کاهش استقلال در زندگی روزمره.
رهبران طالبان تاکنون واکنشی به این بیانیه نشان ندادهاند، اما گروههای مدافع حقوق زنان از این اقدام استقبال کردند.
تصمیمگیری درباره درخواست دادستان به عهده هیئتی متشکل از سه قاضی دادگاه کیفری بینالمللی است که برای آن ضربالاجل مشخصی وجود ندارد. این روند معمولاً حدود سه ماه طول میکشد.
این اولین بار است که دادستانهای دیوان کیفری بینالمللی بهطور علنی برای صدور حکم بازداشت در پرونده افغانستان اقدام میکنند. تحقیقات درباره جنایات جنگی احتمالی در افغانستان از سال ۲۰۰۷ آغاز شده و پیشتر شامل جنایات احتمالی نیروهای نظامی ایالات متحده نیز بود.
کریم خان اعلام کرد که دفتر او متعهد به پیگیری عدالت در مورد جنایات مبتنی بر جنسیت است و افزود که تفسیر طالبان از قوانین شریعت اسلامی نمیتواند توجیهی برای نقض حقوق بشر یا ارتکاب جنایات باشد.
او همچنین در ادامه گفت: «زنان و دختران افغان، به همراه جامعه الجیبیتی، در حال تحمل سرکوبی بیسابقه، غیرقابل قبول و مداوم توسط طالبان هستند. اقدام ما نشاندهنده این است که وضعیت فعلی زنان و دختران در افغانستان قابلقبول نیست.»
دیوان در بحران
اقدام خان در شرایطی صورت میگیرد که دیوان کیفری بینالمللی با بحرانی وجودی روبهرو است. این دیوان که در سال ۲۰۰۲ در لاهه تأسیس شد، برای محاکمه افرادی که متهم به جنایات جنگی، جنایات علیه بشریت، نسلکشی و تجاوز هستند فعالیت میکند.
دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا، در حال آمادهسازی تحریمهای اقتصادی جدید علیه این دیوان است، زیرا این نهاد حکم بازداشت برای بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، به اتهام جنایات در غزه صادر کرده است.
مسکو نیز در واکنش به حکم بازداشت دیوان علیه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در سال ۲۰۲۳، حکمی مشابه علیه کریم خان صادر کرده است.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
دیوان کیفری بینالمللی نیروی پلیس ندارد و به ۱۲۵ کشور عضو خود برای اجرای بازداشتها وابسته است. با این حال، برخی کشورهای اروپایی نسبت به بازداشت نتانیاهو ابراز تردید کردهاند و این هفته ایتالیا نیز یکی از مظنونان این دیوان را بازداشت اما از تحویل او خودداری کرد.
source