ریاضی همیشه یکی از درسهایی بوده که بعضی کودکان از آن گریزانند و والدین به آن مشتاق. واقعیت این است که یادگیری ریاضی برای گذران زندگی واجب است اما انتخاب روشهای درست میتواند آن را به یکی از جذابترین بخشهای یادگیری تبدیل کند. در این راه یکی از بهترین انتخابها برای علاقهمند کردن کودکان به ریاضی، استفاده از کتابهای مناسب است. کتابهایی که به شیوهای سرگرمکننده و قابلفهم مفاهیم ریاضی را آموزش میدهند، میتوانند کودک را از احساس ترس و بیگانگی با ریاضی دور کنند و به او کمک کنند تا یادگیری این علم را آسان و سرگرم کننده ببیند. اما چه ویژگیهایی باعث میشود که یک کتاب ریاضی برای کودکان جذاب و مفید باشد؟
روایت داستانی و ماجراجویانه
وقتی ریاضی در قالب یک ماجرای هیجانانگیز مطرح شود، دیگر یک مفهوم خشک و سخت نخواهد بود. کتاب های آموزشی که شخصیتهای جذاب و ماجراهای سرگرمکننده دارند و در خلال آنها مفاهیم ریاضی بهطور غیرمستقیم مطرح میشود، تأثیر بیشتری در یادگیری و علاقهمندی کودک خواهند داشت.
بهعنوان مثال مجموعه ماجراهای کریتر https://entesharat.com/product-tag/%D9%85%D8%A7%D8%AC%D8%B1%D8%A7%D9%87%D8%A7%DB%8C-%DA%A9%D8%B1%DB%8C%D8%AA%D8%B1/ دو کتاب داستانی و خواندنی دارد که میتوانید به سادگی از آنها در راه این هدف استفاده کنید.
آموزش مفاهیم ریاضی با کریتر کوچولو جوری طراحی شده که کودک با استفاده از تصاویر با اشکال مختلف، الگوها، اعداد، مفاهیم بلندتر و کوتاهتر، بیشتر و کمتر و … آشنا میشود. تنوع فعالیتها برای پرورش توانایی حل مسئله، تجزیه و تحلیل و تمرین و مفاهیم پایه ریاضی از ویژگیهای این کتاب کودک است و متخصصان آموزش آن را به گونهای طراحی کردهاند که هم در خانه و هم در مهد کودک قابل استفاده باشد.
این مجموعه یک کتاب دیگر هم دارد: آموزش ریاضی به زبان ساده با کریتر کوچولو https://entesharat.com/product/%D8%A2%D9%85%D9%88%D8%B2%D8%B4-%D8%B1%DB%8C%D8%A7%D8%B6%DB%8C-%D8%A8%D9%87-%D8%B2%D8%A8%D8%A7%D9%86-%D8%B3%D8%A7%D8%AF%D9%87-%D8%A8%D8%A7-%DA%A9%D8%B1%DB%8C%D8%AA%D8%B1-%DA%A9%D9%88%DA%86%D9%88%D9%84/ طراحی این کتاب به گونهای است که بچهها را با مهارتهای اولیه آشنا کند و قدرت گیرایی آنها را افزایش دهد. متخصصان آموزش، هر بخش از این کتاب را طوری طراحی کردهاند که هم برای استفاده در مهدهای کودک و هم در خانه مناسب باشد. در نهایت آنها کاربرد ریاضی در زندگی روزمره را یاد میگیرند.
استفاده از بازیها و فعالیتهای تعاملی
بسیاری از کودکان زمانی بهتر یاد میگیرند که بتوانند در فرایند یادگیری مشارکت کنند و دست به تجربه بزنند. کتابهایی که در کنار محتوای متنی خود، شامل بازیها، پازلها، معماهای تصویری و فعالیتهای عملی هستند، میتوانند درگیری ذهنی کودک را افزایش دهند و در نتیجه یادگیری عمیقتری ایجاد کنند.
مثال ساده برای این دست آثار کتاب جورکردن و طبقه بندی (مفاهیم ریاضی) است که باعث ارتقای رشد شناختی کودکان و افزایش قدرت حل مسئله و استدلال از راه بازی، سرگرمی و نقاشی است.
این مجموعه کتاب شامل فصلهای متنوعی از جمله آشنایی با مفاهیم ریاضی مثل شناخت شکلها، شباهتها و تفاوتها، طبقهبندی، مجموعهسازی، شمارش، مقایسه و شناخت اعداد از ۱ تا ۱۰ است.
همچنین کتاب بازی ریاضی ۱ – بریدن و چسباندن را هم به شما پیشنهاد میدهیم. این کتاب به کودکان کمک میکند تا ضمن سرگرمی، خلاقیت و مهارتهای تفکر، مهارتهای حرکتی ظریف، مهارتهای زبانی و درک مفاهیم پایه را تقویت کنند.
بریدن و چسباندن شکلها، دستهبندی اشیای مشابه یا یکسان، نوشتن، شمارش و مفاهیم پایهی ریاضی و فعالیتهای جذابی که به تقویت مهارتهای حرکتی ظریف و حل مسئله خلاقانه کودک کمک میکند.
ارتباط دادن مفاهیم ریاضی به زندگی روزمره
یکی از مشکلات اصلی آموزش ریاضی این است که کودکان اغلب نمیدانند این مفاهیم چه کاربردی در دنیای واقعی دارند. کتابهایی که ریاضی را به زندگی روزمره پیوند میدهند، باعث میشوند کودک ارتباط معنادارتری با این علم برقرار کند.
برای مثال، یک کتاب میتواند به کودک نشان دهد که چگونه جمع و تفریق در خرید روزانه به کار میآید، یا چگونه میتوان از هندسه برای چیدمان وسایل خانه استفاده کرد. این روش نهتنها یادگیری را آسانتر میکند، بلکه به کودک کمک میکند تا ریاضی را ابزاری مفید برای حل مشکلات واقعی بداند.
نمونه این کتابها را میتوانیم در مجموعه کتاب کومن جستجو کنیم. همانطور که میدانید این مجموعه طراحی شده تا مفاهیم را بهصورت مرحلهبهمرحله معرفی کند تا کودکان بتوانند هر مهارت را بهتدریج فرا بگیرند، اعتمادبهنفسشان افزایش پیدا کند و انگیزهی لازم برای ادامهی یادگیری را پیدا کنند. این کتابها که بر اساس یادگیری خودمحور طراحی شدهاند، به دانشآموزانی که به تمرینهای تقویتی یا تکمیلی نیاز دارند، کمک میکنند تا عادات مطالعاتی خوبی را در خود پرورش دهند. حالا اگر فرزند شما بلد است از ۰ تا ۳۰ را بشمارد کتاب بازی با اعداد ۱ تا ۱۲۰ را به او پیشنهاد میدهیم.
چند نکته پایانی
درنهایت میدانید که هر کتابی برای هر سنی مناسب نیست. کتابهایی که برای گروههای سنی خاص طراحی شدهاند، معمولاً زبان و محتوای متناسبی دارند که باعث میشود کودک درک بهتری از مفاهیم داشته باشد.
باید بدانید که کودکان در سنین پیشدبستانی بیشتر از طریق تصاویر و بازیهای ساده یاد میگیرند، درحالیکه کودکان دبستانی میتوانند با مسائل پیچیدهتر و مفاهیم انتزاعیتر مواجه شوند.
پس لازم است که بدانید مغز کودکان بهشدت تحت تأثیر محرکهای بصری قرار دارد. کتابهایی که دارای تصاویر جذاب و رنگارنگ هستند، مفاهیم ریاضی را از حالت انتزاعی خارج کرده و آنها را برای کودک ملموستر و قابلدرکتر میکنند.