تاریخ انتشار •به روز شده در
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا روز دوشنبه در در دیدار با امانوئل ماکرون، همتای فرانسوی خود ابراز امیدواری کرد که جنگ اوکراین به زودی به پایان برسد. آقای ماکرون نیز هشدار داد که توافق احتمالی با مسکو نباید به منزله تسلیم کییف باشد.
این گفتگوها در زمانی انجام میشود که یک عدم اطمینان عمیق درباره آینده روابط ترانس آتلانتیک وجود دارد و آقای ترامپ با ایجاد یک تغییر چشمگیر در سیاست خارجی ایالات متحده، به دنبال پایان سریع جنگ در اوکراین حتی به بهای زیرپا گذاشتن معیارهای مدنظر اوکراین و اتحادیه اروپا است.
تصاویر دیدار دوستانه ماکرون و ترامپ در کاخ سفید در حالی منتشر شد که همزمان کشورهایشان در سازمان ملل بر سر قطعنامههایی که روسیه را در این جنگ «متجاوز» میخواند، اختلاف نظر داشتند.
رئیس جمهوری ایالات متحده پس از این دیدار، در مقابل خبرنگاران گفت که معتقد است ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه با استقرار نیروهای حافظ صلح اروپایی در اوکراین موافقت خواهد کرد.
او گفت: «پوتین این موضوع را خواهد پذیرفت، من از او پرسیدهام. اگر ما به چنین توافقی دست یابیم او دیگر به دنبال جنگ نخواهد بود.»
دسترسی آمریکا به مواد معدنی حیاتی اوکراین
آقای ترامپ گفت که امیدوار است این جنگ ظرف چند هفته پایان یابد. او همچنین ابراز امیدواری کرد که رئیس جمهوری اوکراین به زودی به ایالات متحده بیاید تا توافق دسترسی آمریکا به مواد معدنی حیاتی آن کشور را امضا کند.
از این مواد در فناوریهای کلیدی از جمله صنایع هوافضا و پزشکی استفاده میشوند.
دونالد ترامپ پیش از دیدار با رئیس جمهوری فرانسه به خبرنگاران گفته بود که دو کشور بطور قابل توجهی به مرحله عقد قرارداد درباره این مواد معدنی نزدیک شدند و افزود: «به نظر میرسد که ما بسیار به این کار نزدیک شدیم. زلنسکی میتواند این هفته یا هفته آینده برای امضای آن به واشنگتن سفر کند.»
اگرچه اوکراین به عنوان بخشی از هر توافقی به دنبال تضمینهای امنیتی برای آینده این کشور است، اما ترامپ در این باره که آیا این توافق شامل چنین تضمینهایی از سوی ایالات متحده خواهد شد یا خیر، چیزی نگفت.
«صلح نباید به معنای تسلیم اوکراین باشد»
امانوئل ماکرون نیز در جریان کنفرانس مطبوعاتی مشترکشان اذعان کرد که کشورهای اروپایی باید برای تقویت دفاع در قاره اروپا تلاش بیشتری کنند. او همچنین نسبت به تسلیم شدن در برابر روسیه هشدار داد.
ماکرون گفت: «این صلح نباید به معنای تسلیم اوکراین باشد؛ همچنین نباید به معنای آتشبس بدون تضمین باشد. این صلح باید حاکمیت اوکراین را به رسمیت بشناسد.»
آقای ماکرون که ارتباط مستقیم خود با ولادیمیر پوتین را از زمان اقدامات نیروهای روسیه در منطقه «بوچا» در حومه کییف قطع کرده است، ابراز امیدوار کرد که تعامل ترامپ با پوتین بتواند به چیزی ثمربخش منجر شود.
آقای پوتین نیز روز دوشنبه گفت که هنوز نه خود او درباره جزئیات چگونگی حل و فصل مناقشۀ اوکراین با ترامپ صحبت کرده است و نه اعضای تیمهای مذاکره کننده روسیه و آمریکا در جریان دیدار هفته گذشته خود در عربستان سعودی به آن پرداختند.
او افزود که روسیه احتمال مشارکت کشورهای اروپایی در تلاشهای دیپلماتیک برای صلح را رد نمیکند.
انتقادهای مکرر آقای ترامپ از زلنسکی به دلیل شکست در مذاکرات پایان جنگ و فشار بر کییف برای امضای قرارداد استفاده از معادن اوکراین واکنش اروپا را برانگیخته است.
آقای ترامپ علاوه بر سخنان جنجالی درباره اوکراین و سرنوشت این کشور، خواستههایی نیز برای دیگر قلمروها از جمله گرینلند، کانادا، غزه و حتی کانال پاناما مطرح کرده که همگی با واکنش تند دیگر کشورهای جهان روبرو بوده است.
قرار است او روز پنجشنبه با کییر استارمر، نخست وزیر بریتانیا دیدار کند.
source