تاریخ انتشار •به روز شده در
یک مقام اسرائیلی اعلام کرده که این کشور قصد ندارد از کریدور فیلادلفی، منطقهای استراتژیک در نوار غزه که در امتداد مرز مصر قرار دارد، عقبنشینی کند. این تصمیم برخلاف آن چیزی است که در توافق آتشبس تعیین شده بود و میتواند باعث بحران میان اسرائیل، حماس و مصر شود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از این مقام که نخواسته نامش فاش شود نوشته نیروهای اسرائیلی برای جلوگیری از قاچاق سلاح در این منطقه مستقر خواهند ماند. بر اساس توافق آتشبس، اسرائیل باید از این منطقه عقبنشینی خود را از روز شنبه آغاز میکرد و طی هشت روز آن را تکمیل میکرد، اما اکنون به نظر میرسد که این موضوع عملی نخواهد شد.
آزادی اجساد گروگانها در برابر آزادی صدها زندانی فلسطینی
این اظهارات ساعاتی پس از آن مطرح شد که حماس بقایای اجساد چهار گروگان اسرائیلی را تحویل داد. در مقابل، اسرائیل بیش از ۶۰۰ زندانی فلسطینی را آزاد کرد. این مبادله، که آخرین مرحله از فاز اول آتشبس محسوب میشود، در شرایطی انجام شد که هنوز مذاکراتی درباره مرحله دوم صورت نگرفته است.
بر اساس بیانیهای که از سوی انجمن خانوادههای گروگانها منتشر شد، بقایای اجساد متعلق به اوهاد یاهالومی، ایتزاک الگارات، شلومو مانتسور و تساحی ایدان بوده است. شلومو مانتسور، ۸۵ ساله، در جریان حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ کشته شده بود و جسدش به غزه انتقال یافته بود، اما سه نفر دیگر زنده اسیر شده بودند و هنوز مشخص نیست که چگونه جان خود را از دست دادهاند.
رئیسجمهور اسرائیل، اسحاق هرتزوگ، در واکنش به این خبر گفت: «قلبهای ما از شنیدن این خبر تلخ به درد آمده است. اما در این لحظه دردناک، این که آنها با احترام در اسرائیل به خاک سپرده خواهند شد، تا حدودی آرامشبخش است.»
امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، نیز با ابراز همدردی با خانواده اوهاد یاهالومی، که تابعیت فرانسوی داشت، از این اتفاق ابراز تأسف کرد.
حماس در بیانیهای اعلام کرد که تنها راه آزادی سایر گروگانها پایبندی اسرائیل به مفاد توافق و ادامه مذاکرات است. این گروه هشدار داد که اگر اسرائیل از آتشبس عقبنشینی کند، این کار فقط باعث افزایش رنج و سختی برای گروگانها و خانوادههای آنها خواهد شد.
واکنشها به آزادی زندانیان فلسطینی
طبق اعلام منابع فلسطینی، در مجموع ۶۰۰ زندانی فلسطینی آزاد شدند که بیشتر آنها پس از حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ بازداشت شده بودند و بدون محاکمه در زندانهای اسرائیل نگهداری میشدند.
پس از آزادی، برخی از زندانیان در شهر خان یونس در غزه و بیتونیا در کرانه باختری، زانو زدند و به نشانه قدردانی، زمین را بوسیدند. خانوادهها و جمعیت زیادی در این مناطق از آنها استقبال کردند.
برخی از زندانیان، که پیشتر به حبس ابد محکوم شده بودند، به جای بازگشت به کرانه باختری یا شرق بیتالمقدس، به مناطق دیگر تبعید شدند. آنها هنگام آزادی لباسهایی را به تن داشتند که از سوی زندانهای اسرائیل صادر شده بود و روی آن به زبان عربی عبارتی درباره «تعقیب دشمنان» نوشته شده بود. برخی از زندانیان این لباسها را از تن درآورده و به نشانه اعتراض، آنها را به زمین انداخته یا آتش زدند.
روند آزادی این زندانیان با تأخیر مواجه شد، زیرا اسرائیل به نحوه آزادسازی گروگانها توسط حماس اعتراض داشت. مقامات اسرائیلی، صلیب سرخ و سازمان ملل، از نمایش گروگانها در برابر جمعیت و دوربینها بهعنوان «تحقیرآمیز» یاد کرده بودند. با این حال، حماس چهار جسد گروگانها را بدون برگزاری هیچگونه مراسم عمومی، در اختیار صلیب سرخ در غزه قرار داد.
سرنوشت آتشبس چه خواهد شد؟
این تبادل آخرین مرحله از فاز اول توافق آتشبس بود که از هفته آینده وارد مرحله جدیدی میشود. تاکنون، حماس ۳۳ گروگان، از جمله ۸ جسد، را در ازای آزادی حدود ۲ هزار زندانی فلسطینی تحویل داده است. اما همچنان ۵۹ گروگان در غزه باقی ماندهاند که گفته میشود ۳۲ نفر از آنها احتمالاً کشته شدهاند.
استیو ویتکاف، فرستاده خاورمیانهای دولت ترامپ، خواستار آغاز مذاکرات برای مرحله دوم شده است. این مذاکرات قرار بود در هفته نخست فوریه آغاز شود، اما هنوز پیشرفتی در این زمینه حاصل نشده است.
نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، تأکید کرده که هدف او بازگرداندن تمام گروگانها و نابودی کامل توانایی نظامی و حکومتی حماس است. این سیاست مورد حمایت دولت ترامپ نیز قرار دارد. اما مشخص نیست اسرائيل که در یک سال و نیم حمله پیاپی و بمباران غزه و ارسال نیروی نظامی به این باریکه نتوانست به چنین هدفی دست یابد، چگونه ممکن است بتواند در آینده این هدف اعلامی را محقق کند. از سوی دیگر، بعید است که حماس گروگانهای باقیمانده را بدون تضمین یک آتشبس دائمی آزاد کند.
تلفات سنگین جنگ در غزه
آتشبس فعلی که با میانجیگری آمریکا، مصر و قطر بهدست آمده، به ۱۵ ماه جنگ میان اسرائیل و حماس پایان داده است. این جنگ پس از حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد، که در آن حدود هزار و ۲۰۰ اسرائیلی کشته و ۲۵۰ نفر گروگان گرفته شدند.
در مقابل، اسرائیل تاکنون بیش از ۴۸ هزار فلسطینی را به قتل رسانده است و این در حالی است که بیش از نیمی از قربانیان را زنان و کودکان تشکیل میدهند. علاوه بر این، حدود ۹۰ درصد از جمعیت نوار غزه آواره شده و زیرساختهای این منطقه، از جمله سیستم بهداشت و درمان، بهشدت تخریب شده است.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
با وجود این تلفات سنگین، تنشها میان طرفین همچنان ادامه دارد و مشخص نیست که آیا آتشبس به مرحله دوم خواهد رسید یا جنگ بار دیگر از سر گرفته خواهد شد.
source