«ماشین زمان یورونیوز» در پنجم مارس ۲۰۲۵ شما را به سالهای دور میبرد تا با هم ببینیم در چنین روزی چه رخدادهایی به وقوع پیوسته است؛ این بار در گلچین عکسها با ولیعهد ایران به دمشق و سپس قاهره سفر میکنیم و به تماشای پایان دموکراسی در آلمان مینشینیم.
پایان دموکراسی در آلمان
۱۴ اسفند ۱۳۱۱ (۵ مارس ۱۹۳۳)
در تصویر زیر پل فون هیندنبورگ، رئیسجمهوری آلمان را میبنیم. او پیش از انداختن رای خود در انتخابات سرنوشتساز آلمان در یکی از حوزههای رایگیری برلین دیده میشود.
این انتخابات که یکی از مهمترین رویدادهای سیاسی قرن بیستم بود، به حزب نازی به رهبری آدولف هیتلر اجازه داد تا کنترل کامل دولت آلمان را به دست گیرند.
انتخابات پارلمانی در ۵ مارس ۱۹۳۳ آخرین انتخابات به نسبت آزاد در جمهوری وایمار بود. اگرچه در این انتخابات هنوز برخی از مخالفان حزب نازی میتوانستند شرکت کنند، اما این انتخابات در فضایی از ترس و سرکوب شدید برگزار شد.
با این انتخابات و حوادث پس از آن دوره دموکراسی در آلمان پایان یافت و راه برای دیکتاتوری نازیها هموار شد. دورهای که در نهایت به وقوع جنگ جهانی دوم منتهی شد و یکی از تاریکترین دورههای تاریخ بشریت را در جهان به ثبت رساند.
سخنرانی استالین درباره قانون اساسی جدید شوروی
فروردین ۱۳۱۴ (آوریل ۱۹۳۵)
ژوزف استالین در مسکو در دومین کنگره عمومی کارگران تعاونیهای کشاورزی در حال سخنرانی است.
او درباره پروژه بررسی پیشنویس قانون اساسی مشغول گفتوگو است.
سفر ولیعهد ایران به قاهره برای ازدواج با شاهدخت مصر
۱۴ اسفند ۱۳۱۷ (۵ مارس ۱۹۳۹)
محمدرضا، ولیعهد ایران در سفر خود به قاهره برای ازدواج با شاهدخت فوزیه، خواهر پادشاه فاروق، از دمشق عبور کرده و به استقبال جمعیت پاسخ میدهد.
محمدرضا پهلوی برای ازدواج با شاهدخت فوزیه از مسیر سوریه به مصر سفر کرد. ولیعهد ایران در این سفر ۱۹ ساله بود.
محمدرضا پهلوی و شاهدخت فوزیه در ۲۴ اسفند ۱۳۱۷ (۱۵ مارس ۱۹۳۹) در کاخ عابدین قاهره ازدواج کردند.
این ازدواج یک اتحاد سیاسی بین ایران و مصر بود که برای تقویت روابط میان دو کشور ترتیب داده شده بود.
مراسم ازدواج رسمی نیز چند ماه بعد، در اردیبهشت ۱۳۱۸ (آوریل ۱۹۴۰) در ایران برگزار شد.
اما این ازدواج دوام چندانی نداشت. شاهدخت فوزیه از زندگی در دربار پهلوی راضی نبود. او در نهایت در سال ۱۳۲۴ (۱۹۴۵) به مصر بازگشت و در آنجا به زندگی ادامه داد. در سال ۱۳۲۷ (۱۹۴۸) این دو نفر به طور رسمی از هم جدا شدند.
جان اف. کندی در جمع گروهی از دانشمندان جوان در کاخ سفید
۱۴ اسفند ۱۳۴۰ (۵ مارس ۱۹۶۲)
رئیسجمهور جان اف. کندی با گروهی از دانشمندان جوان که در مسابقه استعدادهای علمی برنده شدهاند، در کاخ سفید واشنگتن دیدار میکند.
خوش و بش پرنسس دایانا با مردم روستایی در نپال
۱۴ اسفند ۱۳۷۱ (۵ مارس ۱۹۹۳)
دایانا، شاهدخت ولز، در حال خوش و بش با یک پسر نپالی در روستای «پاناوتی»، در چهارمین روز از سفر پنجروزهاش به نپال دیده میشود. او در حال بازدید از پروژههای توسعهای تحت حمایت بریتانیا در این کشور است.
source