در نخستین روز کاری سال ۱۴۰۴، قیمت ارزهای خارجی در ایران افزایش شدیدی داشت. نرخ دلار آمریکا با جهش نزدیک به پنج هزار تومانی نسبت به پایان سال ۱۴۰۳، از مرز ۱۰۳ هزار تومان عبور کرد. همزمان، یورو از ۱۱۰ هزار تومان عبور کرد و پوند بریتانیا به ۱۳۴ هزار تومان افزایش یافت.

آگهی

در حالی پنج روز از آغاز جشن نوروز گذشته و مردم ایران با مشکلات معیشتی دست و پنجه نرم می‌کنند، نرخ ارزهای خارجی در مقایسه با ریال ایران رکوردهای تاریخی جدیدی را به ثبت می‌رسانند.

روز سه‌شنبه پنجم فروردین ۱۴۰۱۴ در نخستین روز کاری سال جدید در ایران پس از تعطیلات نوروزی، هر دلار آمریکا با ادامه رکوردشکنی هفته‌های گذشته و نزدیک به پنج هزار تومان افزایش نسبت به روز آخر سال ۱۴۰۳، از مرز ۱۰۳ هزار تومان فراتر رفت.

گزارش سایت‌های اعلام نرخ ارز و سکه در ایران حاکی است که دلار آمریکا در روز سه‌شنبه پنجم فروردین تا ۱۰۳ هزار و ۵۰۰ تومان هم رسید و رکورد تازه‌ای را در تاریخ کاهش ارزش ریال به ثبت رساند.

هر یورو نیز به حدود ۱۱۰ هزار تومان افزایش یافت و هر پوند بریتانیا نیز ۱۳۴ هزار تومان معامله شد.

 به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید 

همزمان با روی کار آمدن دولت مسعود پزشکیان در تابستان گذشته، بهای آزاد هر دلار آمریکا حدود ۵۹ هزار تومان بود. تا اینکه تازه‌ترین دور کاهش شدید ریال ایران از دهم مهرماه ۱۴۰۳ آغاز شد.

نرخ فروش هر دلار آمریکا در بازار آزاد تهران در روز دهم مهر زیر ۶۱ هزار تومان بود. ایران در عصر همان روز دست‌کم ۱۸۰ موشک را در عملیات موسوم به «وعده صادق ۲» به سمت اسرائیل شلیک کرد که برخی از آن‌ها به خاک اسرائیل اصابت کرد. این دومین حمله ایران در سال جاری به اسرائیل بود.

در روزهای پس از آن، نگرانی‌های بازار از احتمال حمله سنگین اسرائیل به میادین نفتی و بلکه تاسیسات هسته‌ای ایران باعث شد تا نرخ دلار در بازار آزاد در سوم آبان به ۶۸ هزار تومان برسد.

اسرائیل در پاسخ به حملات موشکی ایران بامداد روز شنبه پنجم آبان در یک عملیات تلافی‌جویانه به نام «روزهای توبه» با تعدادی جنگنده به چندین موضع در ایران حمله کرد با این تفاوت که فقط تأسیسات نظامی ایران هدف قرار داد و همین موضوع باعث واکنش مثبت بازار و تقویت اندک ریال در برابر ارزهای خارجی شد و نرخ دلار به حدود ۶۶ هزار تومان هم نزدیک شد.

اما تحولات منطقه‌ای نشان از فروکش کردن نا‌آرامی‌ها در خاورمیانه نداشت و قیمت ارز را در کنار سایر عوامل تحت تاثیر قرار می‌دهد.

 یورونیوز فارسی را در ایکس دنبال کنید

برخی از مقامات اقتصادی ایران به انحای مختلف سعی داشتند افزایش قیمت ارز را غیرواقعی جلوه دهند. محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی ایران در تاریخ دهم دی‌ماه برای اثبات ادعای خود مبنی بر غیرواقعی بودن نرخ ارز در بازار آزاد تهران بخشی از تقصیر را بر گردن سایت‌های قیمت‌گذاری خارجی از جمله سایت و کانال «بن‌بست» که از ۹ صبح برای همه صرافی‌هایی ایران نرخ دلار تعیین می‌کرد و همه سرورهای آن در آمریکا ثبت بود، انداخت.

ولی همزمان با تحلیف دونالد ترامپ در روز یکم بهمن قیمت دلار در بازار آزاد ایران بیش از هزار و ۵۰۰ تومان افزایش یافت و به حدود ۸۲ هزار و ۵۰۰ تومان رسید و سه روز پس از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و آغاز گمانه‌زنی‌ها در مورد زمان اجرای سیاست فشار حداکثری دولت او بر اقتصاد ایران، نرخ هر دلار آمریکا در بازار آزاد تهران با ثبت رکورد تاریخی جدیدی، از ۸۴ هزار تومان نیز فراتر رفت.

تا اینکه در پی امضای دستور دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده مبنی بر اجرای پرقدرت‌ترِ سیاست «فشار حداکثری» با هدف ممانعت از صادرات نفت ایران، دلار آمریکا در جریان معاملات روز ۱۷ بهمن در بازار تهران خیز قیمتی تازه‌ای را ثبت کرد.

به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

آگهی

پس از سخنرانی آقای خامنه‌ای در ۱۹ بهمن در مورد رد هرگونه مذاکره با آمریکا، بازار ارز و طلا در ایران بار دیگر شاهد افزایش چشمگیر قیمت‌ها بود و قیمت هر دلار آمریکا در بازار آزاد به ۸۹ هزار و ۱۰۰ تومان رسید.

رهبر ایران در آن سخنرانی تأکید داشت که «مذاکره با آمریکا جز ضرر چیزی ندارد.» او تصریح کرد که «با یک چنین دولتی مذاکره نباید کرد، مذاکره کردن عاقلانه نیست، هوشمندانه نیست، شرافتمندانه نیست».

موج افت نرخ برابری ریال ایران در مقابل دلار آمریکا در بازار ارز ایران ادامه یافت و همزمان با برگزاری مراسم رسمی سالروز پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، دلار آمریکا رکورد قیمتی تازه‌ای را ثبت کرد و تا مرز ۹۴ هزار تومان رفت و برگشت.

در روزهای پایانی سال گذشته و پس از آن‌که آمریکا با حملات به یمن، جمهوری اسلامی را به مواجهه نظامی در صورت تداوم حمایتش از حوثی‌ها تهدید کرد، بازار ارز و طلا در ایران بیش از پیش آشفته شد.

آگهی

 

source

توسط modekhabari.ir