چهل و هشت سال پیش در همین روزها، ایران درگیر مذاکرات اتمی با آمریکا بود. با وجود این که تهران اعلام کرده بود که نه به دنبال ساخت سلاح اتمی است و نه خرید آن، روزنامههای اطلاعات و خراسان همین هفتهای که گذشت خبر دادند که مشاور مخصوص کارتر، رئیس جمهوری آمریکا در مساله منع گسترش سلاح اتمی و رئیس آژانس خلع سلاح و کنترل اسلحه آمریکا، اوایل هفته آینده به تهران سفر میکنند.
ایران مقدمات خرید ۶ راکتور اتمی را از آمریکا در دوران ریاست جمهوری فورد و با هماهنگی کسینجر فراهم کرده بود ولی با روی کار آمدن دولت کارتر نگرانیهایی در مورد فروش این راکتورها به تهران به وجود آمد و زمینه مذاکرت اتمی دو کشور را فراهم کرد.
در همین حال، جورج براون، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا نیز همین هفتهای که گذشته وارد تهران شد و مورد استقبال ارتشبد ازهاری، رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران قرار گرفت.
درست یکسال پیش از آن هم، روزنامه اطلاعات خبر داده بود که هوشنگ انصاری، وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران، سفری بدون سر و صدا به آمریکا داشته و در جریان آن با جرالد فورد، رئیس جمهوری ایالات متحده، برای مدت نیم ساعت دیدار کرده است.
همزمان نلسون راکفلر، معاون رئیس جمهوری آمریکا هم در راس هیاتی به جزیره کیش سفر کرده و با محمدرضا شاه دیدار و گفتگو کرده بود؛ دیداری که دو طرف آن را مثبت و موفق ارزیابی کرده و موجب تقویت و استحکام روابط تاریخی دو کشور دانسته بودند.
این روزها هم بار دیگر ایران درگیر مذاکره با آمریکا شده که برنامه هستهای جمهوری اسلامی یکی از مهمترین محورهای آن است.
پیشنهاد این مذاکره توسط دونالد ترامپِ جمهوریخواه داده شده ولی به گفته مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری میانهرو ایران، علی خامنهای رهبر ایران، در پاسخ به نامه آقای ترامپ، خواستار «مذاکره غیرمستقیم» دو کشور شده است.
مقامهای ایرانی نهتنها برخلاف یکی-دو سال قبل از انقلاب حاضر نیستند حرفهای اتمی خود را رو در روی مقامهای آمریکایی بگویند و واسطه تراشی کردهاند، بلکه همانطور که علی لاریجانی گفت، آمریکا را تهدید کردند که در صورت عملی شدن تهدید نظامی دونالد ترامپ علیه تاسیسات هستهای ایران، به سراغ ساخت سلاح اتمی خواهد رفت.
اما این که مذاکره غیرمستقیم و تهدیدهای دو طرف به چه نتیجهای ختم خواهد شد، نیاز به زمان دارد.
همین طور که به روزهای پایانی تعطیلات طولانی سال نو میرسیم، مثل هر سال، خبرهای نگران کننده تلفات جادهای سفرهای نوروزی منتشر میشوند.
مسالهای قدیمی که حتی در سالهای ۱۳۵۵ و ۱۳۵۶ شمسی هم بحثبرانگیز شده بود. ۹ فروردین ۱۳۵۵ روزنامه اطلاعات گزارشی منتشر کرد و نوشت که در ۹ روز اول سال نو ۹۴ نفر در حوادث رانندگی جان خود را از دست دادهاند: هر روز بیش از ۱۰ نفر و هر ساعت ۲ نفر!
در این گزارش آمده بود که هر سال به اندازه جمعیت یک شهرک بر اثر حوادث کشته میشوند. همین روزنامه یکسال بعد آمار داد که در سال ۱۳۵۵ در مجموع، دو هزار و ۵۳۶ نفر در اثر حوادث رانندگی کشته و دو هزار و ۳۵۶ نفر هم مجروح شدهاند.
بر پایه این گزارش، روند هم صعودی بوده است. به طوری که در فروردین ۱۳۵۴شمسی ۱۴۰ نفر در حوادث رانندگی کشته شده بودند ولی این رقم در سال ۱۳۵۵ به ۲۶۶ نفر رسیده بود. علت هم عدم رعایت قوانین رانندگی و جادههای پرخطر اعلام شده بود.
شمار کشتههای حوادث رانندگی، که گفته میشود عامل خودروهای بیکیفیت هم به دلایل آن اضافه شده، چنان روند صعودی به خود گرفته که مطابق اعلام روز پنجشنبه رئیس پلیس راهور ایران در ۱۸ روز گذشته به ۷۹۶ نفر رسیده است: یعنی حدود ۴۴ نفر در روز!
افزون بر این، روزانه ۱۰۰۴ نفر هم مجورح شدند که معادل ۱۸ هزار و ۸۲ نفر در ۱۸ روز است.
این آمار نشان میدهد که متوسط سالانه تلفات حوادث رانندگی ایران در تعطیلات نوروز طی ۴۹ سال پیش بیش از ۴ برابر شده است. در حالی که جمعیت ایران در این مدت کمتر از ۳ برابر شده است.
یورونیوزفارسی را در ایکس دنبال کنید
امسال دولت مسعود پزشکیان، کارزار «نه به تصادف» را راهاندازی کرد تا بتواند با جلب بیشتر تعهد رانندگان به رعایت قوانین، از شمار کشته شدگان حوادث رانندگی نوروزی بکاهد.
سال پیش اعلام شده بود که در بازه زمانی بیستوپنجم اسفند ۱۴۰۲ تا پانزدهم فروردین ۱۴۰۳، روزانه حدود ۵۳ نفر در تصادفات رانندگی جان خود را از دست دادند. البته فعلا آمار دو روز از تعطیلات ثبت نشده ولی به نظر میرسد که امسال شمار کشتهها کمتر شده است.
با این حال، همانطور که عبدالکریم حسینزاده، معاون مسعود پزشکیان هم اذعان کرده است، کاهش «تصادفات جادهای چیزی بیش از کمپین میخواهد».
source