رویترز در گزارش خود به نقل از سه منبع سیاسی لبنانی نوشت جوزف عون، رییسجمهور لبنان که از حمایت آمریکا برخوردار است، قصد دارد بهزودی گفتوگوهایی را با حزبالله درباره زرادخانه این گروه آغاز کند. عون در آغاز دوره ریاستجمهوری خود در ژانویه وعده داد که انحصار کنترل سلاح در این کشور را به دولت لبنان بازگرداند.
بحث درباره خلع سلاح حزبالله پس از تغییر توازن قوا به دنبال جنگ سال گذشته این گروه با اسرائیل و سقوط حکومت بشار اسد در سوریه شدت گرفته است.
مقام ارشد حزبالله به رویترز گفت که این گروه آماده است در چارچوب یک راهبرد دفاع ملی درباره سلاحهای خود گفتوگو کند، اما این مساله منوط به عقبنشینی اسرائیل از پنج منطقه در جنوب لبنان و توقف تجاوزاتش به این کشور است.
نخستین بار است که موضع حزبالله درباره احتمال مذاکره درباره سلاحهایش گزارش میشود. رویترز مدعی شده است که منابع خبری این خبرگزاری به دلیل حساسیت سیاسی موضوع، نمیخواستهاند که نامشان فاش شود.
اسرائیل که در جریان جنگ با حزبالله، نیروهای زمینی خود را به جنوب لبنان فرستاد، از بیشتر مناطق اشغالی عقبنشینی کرده است، اما در ماه فوریه تصمیم گرفت از پنج تپه استراتژیک عقبنشینی نکند. تلآویو اعلام کرده است که در نهایت قصد دارد این مناطق را پس از اطمینان از شرایط امنیتی به ارتش لبنان تحویل دهد.
تمرکز دوباره بر سلاحهای حزبالله
با وجود آتشبسی که از ماه نوامبر میان اسرائیل و لبنان برقرار شده، حملات هوایی اسرائیل به مواضع حزبالله ادامه یافته است. همزمان با این حملات، آمریکا خواستار خلع سلاح حزبالله و مذاکره با ایران بوده است.
حزبالله که قدرتمندترین گروه شبهنظامی تحت حمایت ایران است، با سقوط حکومت بشار اسد، خطوط تدارکاتیاش به ایران از طریق سوریه قطع شد.
رویترز روز دوشنبه هم در گزارشی از آمادگی چند گروه شبهنظامی تحت حمایت ایران در عراق برای خلع سلاح خبر داده بود تا از تشدید درگیری با دولت ترامپ اجتناب کنند.
حزبالله سالهاست که درخواستها برای خلع سلاح را رد کرده و در اختیار داشتن تسلیحات خود را برای دفاع از لبنان در برابر اسرائیل، ضروری میداند. اختلافات شدید بر سر زرادخانه این گروه در سال ۲۰۰۸ به جنگ داخلی کوتاهی منجر شد.
منتقدان حزبالله میگویند این گروه لبنان را بهطور یکجانبه وارد درگیریها کرده و وجود زرادخانهای بزرگ که از کنترل دولت لبنان خارج است، حاکمیت این کشور را تضعیف کرده است.
آتشبس میان لبنان و اسرائیل که با میانجیگری آمریکا بهدست آمده، مستلزم آن است که ارتش لبنان همه تاسیسات نظامی غیرمجاز را از بین ببرد و ابتدا همه سلاحها را از مناطق جنوب رود لیتانی که حدود ۲۰ کیلومتری شمال مرز اسرائیل به مدیترانه میریزد، ضبط کند.
دو منبع آگاه از شیوه کار حزبالله گفتند که این گروه در حال بررسی واگذاری قویترین سلاحهای خود در شمال رود لیتانی از جمله پهپادها و موشکهای ضدتانک خود به ارتش لبنان است.
درخواست برای جدول زمانی خلع سلاح
به گفته منابع رویترز، عون گفته است موضوع تسلیحات حزبالله باید از راه گفتوگو حل شود، زیرا هرگونه تلاش برای خلع سلاح این گروه با زور به درگیری خواهد منجر خواهد شد.
هفته گذشته، پاتریاک بشارت بطرس الراعی، رهبر کلیسای مارونی لبنان گفت زمان آن رسیده که همه سلاحها به دولت سپرده شوند، اما این کار نیازمند زمان و دیپلماسی است، زیرا «لبنان توان تحمل یک جنگ دیگر را ندارد.»
رویترز در گزارش خود با اشاره به گسترش نفوذ دولت لبنان در سراسر این کشور که توسط ارتش و نیروهای امنیتی لبنان ایجاد شده است، به نقل از یک مقام لبنانی خبر داد کانالهای ارتباطی با ذینفعان اصلی گشوده شدهاند تا «بررسی انتقال سلاحها» به دولت لبنان آغاز شود.
این موضوع با نبیه بری، رئیس مجلس لبنان و متحد کلیدی حزبالله که نقشی کلیدی در کاستن از اختلافات دارد نیز مطرح شده است.
مورگان اورتگاس، معاون فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه نیز که یکشنبه به بیروت سفر کرده بود، بار دیگر موضع واشینگتن را تکرار کرد که حزبالله و دیگر گروههای مسلح در لبنان باید هر چه زودتر خلع سلاح شوند و ارتش لبنان باید این کار را انجام دهد.
این مقام آمریکایی در گفتوگو با شبکه تلویزیونی «البیسیآی» گفت: «روشن است که حزبالله باید خلع سلاح شود و روشن است که اسرائیل حملات تروریستی به خاک خود را نمیپذیرد و این موضعی است که ما درک میکنیم.»
کمال شهادی، یکی از وزرای دولت لبنان که عضو حزب نیروهای مخالف حزبالله است به رویترز گفت که چندین وزیر دولت کشورش خواستار جدول زمانی برای خلع سلاح هستند. او با اشاره به تجربه خلع سلاح گروههای شبهنظامی پس از جنگ داخلی لبنان گفت که خلع سلاح نباید «بیش از شش ماه» طول بکشد.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
این وزیر لبنانی مخالف حزبالله گفت تنها راه محافظت از شهروندان لبنان در برابر حملات مکرر که جانها را میگیرد، به اقتصاد آسیب میزند و ویرانی به بار میآورد، تعیین جدول زمانی با مهلتهای مشخص برای این روند است.
نعیم قاسم، دبیر کل حزبالله لبنان، در سخنرانی خود در ۲۹ مارس، گفت که گروهش دیگر هیچ حضور مسلحانهای در جنوب رود لیتانی ندارد و به توافق آتشبس پایبند بوده، در حالی که اسرائیل «هر روز» آن را نقض کرده است. اسرائیل حزبالله را متهم کرده که همچنان زیرساختهای نظامی خود در جنوب لبنان را حفظ کرده است.
حزبالله مسئولیت وادار کردن اسرائیل به عقبنشینی از جنوب لبنان و توقف حملاتش به این کشور را بر عهده دولت لبنان گذاشته است.
قاسم با تأکید بر پایبندی حزبالله به توافق آتشبس، هشدار داد که اگر اسرائیل به توافق آتشبس پایبند نباشد، این گروه در نهایت به گزینههای دیگری روی خواهد آورد. او گفت «همه باید بدانند که این مقاومت حضور دارد و آماده است.»
source