نرودُوا که عضو حزب مردم اروپا (دموکراتهای مسیحی) و همچنین حزب لیبرال و طرفدار اتحادیه اروپا در جمهوری چک موسوم به «شهرداران و مستقلها» است. با او درباره احتمال درگیری نظامی با ایران، آینده مذاکرات هستهای، نقش اروپا در جلوگیری از تنش، و پیامدهای احتمالی وقوع جنگ گفتوگو کردهایم. نِرودُوا هشدار میدهد که زمان برای دیپلماسی رو به پایان است و اروپا باید نقش رهبری خود را ایفا کند.
یورونیوز فارسی: به نظر شما، احتمال اقدام نظامی علیه ایران تا چه اندازه جدی است؟
دانوشه نرودُوا: تهدید علیه ایران واقعی است، اما اجتنابناپذیر نیست. عقربههای ساعت به سرعت در حال به پیش رفتن است و زمان به نفع ما نیست. ایران با سرعت در حال نزدیکشدن به مرحلهای است که بتواند اورانیوم با غنای نظامی کافی برای ساخت بمب اتم در اختیار داشته باشد.
به همین دلیل، تمرکز مذاکرات در وهله کنونی باید بر دستیابی به توافق جدید هستهای با ایران متمرکز باشد.
بدون چنین توافقی، هیچ چارچوب حقوقی مشخصی برای محدود کردن فعالیتهای هستهای ایران وجود نخواهد داشت.
همه میدانیم که هم برای ایالات متحده و هم اسرائیل، ایده ایرانِ مجهز به سلاح هستهای یک خط قرمز است – و تاریخ نشان میدهد که اگر این قدرتهای سیاسی احساس کنند این خط قرمز در حال نقضشدن است، آماده اقدام مورد نظر هستند. با این حال، با اینکه برنامهریزی نظامی در حال انجام به نظر میرسد، اما مسیر ترجیحی همه، مسیر دیپلماتیک است.
برای باز نگهداشتن این مسیر، باید هر چه سریعتر پیشرفت واقعی حاصل شود.
یورونیوز فارسی: آیا شما مذاکرات جدیدی را در آینده نزدیک پیشبینی میکنید؟
نرودُوا: بله، اما پنجره فرصتهای پیشرو در حال بستهشدن است. بخشهای مهمی از توافق هستهای در ماه اکتبر منقضی میشوند، که این موضوع در صورت عدم دستیابی به توافق جدید، خطر بالا گرفتن تنش را افزایش میدهد.
اما ایران هنوز بهطور کامل در مذاکره را نبسته است. در همین حال برای همه طرفهای درگیر، پرهیز از درگیری سودی در پی دارد.
بنابراین هنوز یک منفعت مشترک برای بازگشت به میز مذاکره وجود دارد. توافقی که از نو حاصل شود، نباید فقط بر تضمینهای هستهای تمرکز کند؛ بلکه باید دری را برای بازگشت ایران به صحنه جهانی نیز باز کند.
یورونیوز فارسی: منظورتان از بازگشت ایران به صحنه جهانی چیست؟ مساله مردم ایران چقدر برای اروپا مهم است؟
نرودُوا: بله،** نباید فراموش کنیم که مردم عادی ایران تحت فشار شدید اقتصادی هستند. آینده آنها نیز باید بخشی از معادله دیپلماتیک باشد. با این حال، این به آن معنا نیست که باید چشم بر رفتارهای حکومت ایران بست. جامعه جهانی [در برابر رفتارهای سیاسی حاکمیت ایران] باید بر اصول خود محکم باقی بماند.
در حال حاضر ایران تلاش میکند با نشان دادن تواناییاش برای تولید سریع اورانیوم با غنای بالا، موقعیت خود را تقویت کند. بدون اینکه در واقع از خط قرمزها عبور کند. این استراتژی بسیار پرریسک است و اکنون کنترل آن سختتر شده است.
این همان چیزی است که باعث افزایش نگرانیها از درگیری نظامی شده است. اگر قرار است پیشرفتی در مسیر دیپلماسی صورت گیرد، چنین مذاکرهای احتمالا باید پیش از تابستان اتفاق بیفتد.
در همین زمینه اروپا اکنون فرصت کلیدی دارد تا نقش رهبری را ایفا کرده و برای میانجیگری تلاش کند. وقت آن رسیده که اروپا در این مسیر پیشقدم شود.
یورونیوز فارسی: آیا اروپا میتواند نقشی در جلوگیری از جنگ با ایران ایفا کند؟
نرودُوا: بله، اروپا باید نقش حیاتی در جلوگیری از تشدید تنش با ایران ایفا کند و در برخی زمینهها، همین حالا هم چنین نقشی دارد.
اتحادیه اروپا از طریق گفتوگوهای فنی با ایران و سه کشور اروپایی (فرانسه، آلمان و بریتانیا) تلاش میکند کانالهای دیپلماتیک را باز نگه دارد.
از سوی دیگر نماینده عالی اتحادیه اروپا در حال انجام دیپلماسی پشتپرده با تهران و واشنگتن است.
اکنون زمان آن است که اروپا واقعا وارد عمل شود. ما برای هدایت مذاکرات تازه و جلوگیری از تنشهای بیشتر فرصت غنیمتی پیش رو داریم.
یورونیوز فارسی: اگر جنگی رخ دهد، پیامدهای آن را برای منطقه، اروپا و جهان چگونه ارزیابی میکنید؟
نرودُوا: درگیری نظامی میتواند پیامدهای جدی برای منطقه و فراتر از آن رقم بزند. بهویژه اگر موجب تشدید تنشهای غیرقابلپیشبینی شود. هیچیک از بازیگران خواهان جنگ آشکار نیستند، اما پیامدهای احتمالی چنین رویدادی بسیار گسترده و سنگین خواهد بود. به همین دلیل، ضروری است که تمام تلاشها برای کاهش تنش و باز نگهداشتن مسیر دیپلماتیک انجام گیرد. بهتر است اکنون بر صلح و توافق و مذاکره متمرکز باشیم.
source