مجلس دومای روسیه، روز سهشنبه توافقنامه مشارکت راهبردی ۲۰ ساله میان روسیه و ایران را تصویب کرد. این سند که در ۱۷ ژانویه به امضای ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، و مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، رسیده بود، نشاندهنده گسترش و تعمیق همکاریهای نظامی میان دو کشور است.
بر اساس مفاد این توافق، تهران و مسکو متعهد شدهاند در برابر تهدیدهای نظامی و امنیتی، با یکدیگر مشورت و همکاری کنند. همچنین برگزاری رزمایشهای نظامی مشترک، چه در خاک دو کشور و چه در خارج از مرزها، از دیگر محورهای این سند استراتژیک است.
این در حالی است که روابط دیپلماتیک و نظامی ایران و روسیه از زمان آغاز جنگ اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، بیش از پیش گسترش یافته است. مسکو در این مدت به طور گسترده از پهپادهای ساخت ایران برای حمله به اهداف نظامی و زیرساختی در اوکراین استفاده کرده و بارها نیز اعلام کرده برای تسهیل گفتوگو میان تهران و واشنگتن آماده است.
حمایت روسیه از گفتوگوهای ایران و آمریکا
همزمان با این تحولات، کرملین اعلام کرد که از گفتوگوهای مستقیم و غیرمستقیم میان ایران و ایالات متحده درباره برنامه هستهای تهران حمایت میکند و این گفتوگوها را فرصتی برای کاهش تنش میان دو کشور دانست.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، روز سهشنبه در جمع خبرنگاران گفت: «ما میدانیم که تماسهایی، چه مستقیم و چه غیرمستقیم، در عمان برنامهریزی شدهاند. ما از این موضوع استقبال میکنیم چرا که میتواند به کاهش تنشها پیرامون ایران منجر شود.»
رسانههای دولتی ایران نیز گزارش دادند که این گفتوگوها قرار است در تاریخ ۱۲ آوریل (۲۴ فروردین) در کشور عمان برگزار شود. با این حال، فرمت مذاکرات همچنان نامشخص است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، روز دوشنبه اعلام کرد که ایران و آمریکا در آستانه آغاز گفتوگوهای مستقیم هستند. اما وزیر خارجه ایران تأکید کرد که مذاکرات عمان بهصورت غیرمستقیم و از طریق میانجیها انجام خواهد شد.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
ترامپ طی ماههای گذشته بارها اعلام کرده که خواهان دستیابی به توافقی با ایران بر سر برنامه هستهای این کشور است، اما در عین حال تهدید کرده که اگر توافقی حاصل نشود، گزینه اقدام نظامی را در نظر خواهد گرفت.
source