کریس رایت در جریان سفرش به ابوظبی در گفتوگو با خبرگزاری رویترز ضمن بیان این مطلب گفت: «ما میتوانیم مسیر کشتیهایی که از ایران خارج میشوند را پیگیری کنیم. میدانیم به کجا میروند. میتوانیم جلوی صادرات نفت ایران را بگیریم. ترامپ قبلاً هم این کار را انجام داده. کاملاً ممکن است. میتوانیم پیچ را برای ایران سفت کنیم.»
رایت همچنین گفت متحدان خلیج فارس آمریکا به شدت از ایران هستهای نگران هستند و در این موضوع با ایالات متحده نظر مشابهی دارند.
تداوم صادرات نفت ایران در سال ۲۰۲۵، نقش چین
بر اساس آمارها، صادرات نفت ایران که در دوران ریاست جمهوری جو بایدن احیا شده بود، تاکنون در سال ۲۰۲۵ کاهش نیافته است. چین، که با تحریمهای یکجانبه مخالف است، همچنان خریدار عمده نفت ایران است.
آقای رایت در پاسخ به این سؤال که آیا آمریکا کشتیهای ایرانی را در دریا متوقف خواهد کرد، گفت: «در مورد روش دقیق اجرایی آن صحبت نمیکنم، اما اینکه میتوانیم فشار را افزایش دهیم؟ بله، صد درصد.»
ادعای وزیر انرژی آمریکا در حالی مطرح میشود که بعد از جنگ تجاری بالا گرفته میان چین و ایالات متحده، تردیدها در خصوص اینکه چین به خواستههای آمریکا برای عدم خرید نفت از ایران تن بدهد، افزایش یافته است.
در همین حال تهران و واشینگتن خود را برای انجام مذاکراتی کمسابقه در عمان آماده میکنند. گفتگوهایی که هرچند هنوز مشخص نیست مستقیم و یا غیرمستقیم خواهد بود اما عباس عراقچی و استیو ویتکاف رهبری تیمهای مذاکرهکننده دو طرف را که روز شنبه در عمان برگزار میشود برعهده خواهند داشت.
رایت در پاسخ به پرسشی درباره احتمال اقدام نظامی علیه ایران و تغییر رژیم گفت: «در مورد جزئیات صحبت نمیکنم، اما همه گزینهها روی میز است.»
تحریم، نقطه شروع فشارها
وزیر انرژی آمریکا در بخش دیگری از گفتگوی خود با رویترز تأکید کرد: «در کوتاهمدت، با توجه به قدرت تولید انرژی داخلی آمریکا و روابط ما با متحدانمان، قصد داریم تحریمها را تشدید کنیم و مانع صادرات نفت ایران شویم. از اقتصاد و مذاکره شروع میکنیم، امیدواریم کافی باشد. اما در نهایت، هدف این است که ایران به سلاح هستهای دست پیدا نکند.»
کریس رایت همچنین با ابراز خوشبینی نسبت به آینده تقاضا و عرضه نفت در سالهای آینده گفت که سیاستهای ترامپ رشد اقتصادی را تقویت خواهد کرد و نگرانی بازارها درباره کاهش رشد اشتباه خواهد بود.
او در ادامه افزود: «سطح فعلی قیمت نفت وضعیت مناسبی دارد. البته صنعت باید سودآور باشد تا بتواند رشد کند و این هم از طریق رفع موانع ساختاری توسط دولت ترامپ و نوآوریهای صنعت حاصل خواهد شد.»
او همچنین گفت: «میان ایالات متحده و گروه تولیدکننده اوپکپلاس درباره تصمیم برای افزایش عرضه نفت، «هماهنگی مستقیمی» وجود نداشته، اما ما روابط بسیار نزدیکی با متحدان اصلی خود در خلیج فارس داریم و آنها هم با دولت ترامپ همنظرند که جهان به انرژی بیشتری نیاز دارد.»
ترامپ چند روز پس از ورود به کاخ سفید، از اوپک و عربستان سعودی، خواسته بود که قیمت نفت را کاهش دهند. گروه اوپکپلاس شامل کشورهای عضو اوپک بهعلاوه روسیه و سایر همپیمانان است. تصمیم این گروه برای افزایش عرضه نفت، باعث سقوط بیشتر قیمتها شد. سقوطی که پیشتر با اعمال تعرفههای گسترده تجاری از سوی ترامپ آغاز شده بود.
کریس رایت قرار است پس از ابوظبی به عربستان سعودی سفر کند و سپس راهی قطر شود. این نخستین سفر خارجی او در مقام وزیر انرژی آمریکاست.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
او در پاسخ به پرسشی درباره تأثیر سیاستهای تعرفهای ترامپ بر تقاضای نفت چین گفت: «احتمال دارد رشد تقاضای نفت در چین کاهش پیدا کند، اما تقاضا از سوی کشورهای جنوب آسیا و آمریکای لاتین جبران خواهد شد.»
source