آقای عراقچی پیش از این در روز شنبه در عمان با استیو ویتکاف، نماینده آمریکا در خاورمیانه گفتگو کرده بود که بالاترین سطح مذاکرات میان دو کشور از زمان به بنبست رسیدن توافق هستهای سال ۲۰۱۵ محسوب میشد.
در هفتههای اخیر روسیه، متحد نزدیک ایران و طرف توافق ۲۰۱۵ میلادی، همچنین چین درباره برنامه هستهای این کشور با تهران گفتگو کردهاند.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز روز دوشنبه با تایید این خبر که عراقچی به مسکو خواهد رفت، گفت که این سفر از قبل برنامهریزی شده بود.
ایسنا به نقل از او نوشت: «بر اساس برنامهریزی که از قبل انجام شده است در اواخر این هفته وزیر خارجه به روسیه سفر میکند و در این سفر مسائل مختلف از جمله آخرین تحولات مسقط مورد بررسی قرار میگیرد.»
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز اعلام کرد که قرار است عراقچی با همتای روس خود سرگئی لاوروف و دیگر مقامات این کشور دیدار کند.
ایران و ایالات متحده، به طور جداگانه گفتگوهای روز شنبه را «سازنده» توصیف کردند. مسکو نیز از گفتگوهای ایران و آمریکا استقبال کرده و ضمن تاکید بر یک راهحل دیپلماتیک، هشدار داده که هرگونه رویارویی نظامی یک «فاجعه جهانی» رقم خواهد زد.
قرار است دور دیگری از مذاکرات ایران و آمریکا روز شنبه ۱۹ آوریل برگزار شود.
اگرچه هنوز ایران مکان جدید گفتگوها را تایید نکرده اما آنتونیو تایانی، وزیر خارجه ایتالیا میگوید که رم به درخواست میزبانی مذاکرات «پاسخ مثبت» داده است.
بقایی: مذاکره مستقیم موثر و مفید نیست
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران در جریان نشست خبری بامداد دوشنبه خود صرفا گفت که «احتمالا دور بعدی مذاکرات جایی غیر از عمان خواهد بود». به گفته او، تنها محور مذاکرات «مسأله هستهای و لغو تحریمها» خواهد بود و ایران «در هیچ موضوع دیگری با طرف آمریکایی مذاکره نخواهد کرد».
او همچنین در این نشست، از مقامات آمریکا خواست که «تناقض در مواضعشان را حل کنند». بنا بر گزارش ایسنا، او با اشاره به اظهارات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره تهران از جمله این که «ایران باید جدیت بیشتری از خود نشان دهد» گفت: «این مواضع متناقضی است که از سوی مقامات مختلف آمریکایی مطرح میشود و باید این تناقض را حل کنند.»
آقای بقایی همچنین درباره دلیل برگزاری مذاکرات بصورت غیر مستقیم گفت: «دلیل اینکه مذاکره مستقیم صورت نمیگیرد، این است که موثر و مفید نیست… اگر میخواهیم مذاکره موثر باشد و اگر در یک تعامل دیپلماتیک جدیت داریم، باید روشی را انتخاب کنیم که نسبت به موثر بودن آن اطمینان داریم… مذاکره مستقیم در شرایطی که یک طرف اصرار بر رویکرد تحکمآمیز، استفاده از زبان تهدید و توسل به زور دارد قاعدتا نه مفید است، نه برای طرفی مثل جمهوری اسلامی ایران قابل قبول است و نه اینکه می تواند منتج به نتیجه شود… ما کماکان همان شکل و شیوهای که انتخاب کردیم را ادامه خواهیم داد.»
پیش از این خبرگزاری ایرنا در اواخر روز یکشنبه به نقل از سیدمحمود نبویان، نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نوشته بود که تواناییهای موشکی ایران از جمله «خط قرمزهای» این کشور در مذاکرات است.
سفر گروسی به تهران
اسماعیل بقایی در بخش دیگری از سخنان روز دوشنبه خود به سفر قریبالوقوع رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران پرداخت و گفت که این سفر «این هفته» انجام میشود.
به گزارش ایسنا، بقایی گفت: «توافق اصولی برای سفر آقای گروسی انجام شده و در مورد اصل سفر تفاهم شده است. در مورد جزئیات و دیدارها نکاتی هست که نمایندگی ما در وین در تعامل با دفتر مدیرکل در حال پیگیری است. علی الاصول این هفته این سفر انجام میشود.»
گروسی نیز در پستی در شبکه ایکس تایید کرد که «آخر این هفته» به تهران میرود.
وی نوشت: «تداوم تعامل و همکاری با آژانس، آنهم در زمانی که راه حلهای دیپلماتیک بهفوریت مورد نیاز است، ضروری است.»
بقایی همچنین درباره امکان از سرگیری همکاریهای اقتصادی ایران و آمریکا گفت که مانعی برای چنین همکاری وجود ندارد و «این مشکل خود آمریکاییها بوده که با وضع قوانین پیچیده و متراکم چند لایه، شهروندان خود را از سرمایهگذاری اقتصادی در ایران محروم کردند».
«نزاکت دیپلماتیک»
بقایی همچنین گفتگوی عراقچی و ویتکاف در مسقط را اقدامی از روی «نزاکت دیپلماتیک» دانست و گفت: «ما در امر دیپلماسی همواره قائل به نزاکت دیپلماتیک هستیم و در برخورد با دیپلماتهای اروپایی و آمریکایی در سطح سازمان ملل و سایر مجامع بینالمللی، اگر به دیپلمات ایران سلام شود ما هم سلام علیک میکنیم و جواب بخشی از نزاکت دیپلماتیک است.»
به گزارش ایسنا، او افزود: «بعد از ۲ ساعت و نیم تبادل پیام از طریق عمان بین ایران و آمریکا، در آخرین لحظات خداحافظی با میزبان یعنی وزیر خارجه عمان، این سلام و علیک انجام شده است و من از شما میخواهم که به مابقی حواشی بهایی ندهید.»
source