تاریخ انتشار •به روز شده در
این در حالیاست که در روزهای اخیر چندین بار گزارشهای متناقضی در خصوص محل میزبانی دور دوم این مذاکرات منتشر شده بود. ابتدا از مسقط، پایتخت عمان و سپس یک پایتخت اروپایی نام برده شده بود اما در نهایت مقامهای جمهوری اسلامی تاکید کرده بودند که دور دوم هم مانند دور نخست در مسقط برگزار خواهد شد.
با این حال، اکسیوس در گزارش خود به قلم باراک راوید، خبرنگار اسرائيلی به نقل از سه منبع آگاه که نامشان فاش نشده گفته است که دو طرف بالاخره بر سر برگزاری این نشست در رم به توافق رسیدهاند.
دقایقی پس از انتشار این گزارش، خبرگزاری صدا و سیمای جمهوری اسلامی هم در گزارشی برگزاری این مذاکرات در پایتخت ایتالیا را تایید کرد. در این خبر کوتاه صدا و سیما آمده است: «همانند دور اول، وزارت خارجه عمان میزبان این دور از گفتگوهاست اما این مذاکرات در رم برگزار میشود.»
رسانه تلویزیون جمهوری اسلامی در ادامه اضافه کرده که پیش از این اعلام شده بود مسقط میزبان دور دوم گفتگوهاست.
پیش از این آنتنوی تایانی، وزیر امور خارجه ایتالیا از پذیرش میزبانی این مذاکرات خبر داده بود اما پس از آن وزارت خارجه ایران اعلام کرده بود که این گفتگوها همچنان در عمان برگزار خواهد شد.
دور نخست مذاکرات ایران و آمریکا با میانجیگری عمان، روز شنبه در مسقط برگزار شد و بر اساس گزارشها، دو طرف به صورت عمدتا غیر مستقیم دیدگاههای خود را در خصوص یک توافق درباره برنامه هستهای ایران با یکدیگر مبادله کردند. پیشتر اکسیوس به قلم همین نویسنده گزارش داده بود که در آن ملاقات عباس عراقچی و استیو ویتکاف نمایندگان دو کشور به مدت ۴۵ دقیقه با یکدیگر گفتگو کردهاند.
در مقابل وزارت خارجه جمهوری اسلامی این گزارشها را تکذیب و مدعی شده بود دو طرف برای دقایق کوتاهی با یکدیگر صحبت کردهاند. مقامهای جمهوری اسلامی اصرار دارند که ایت مذاکرات به صورت غیرمستقیم برگزار شود و این در حالی است که ترجیح طرف آمریکایی نشستن رو در رو با دیپلماتهای ایرانی است.
در حالی که پس از برگزاری دور نخست، دو طرف از انجام گفتگوهای سازنده و مفید خبر داده بودند، در روزهای اخیر، اظهارات متناقضی از سوی مقامهای آمریکایی مطرح شده است. استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در گفتگویی با شبکه فاکس نیوز به صورت تلویحی با حق غنیسازی اورانیوم ۳.۶۷ درصدی ایران که در برجام آمده موافقت کرده بود.
اما دفتر او یک روز بعد در شبکه ایکس در توییتی نوشت که هرگونه توافق باید نظرات دونالد ترامپ را در بر داشته باشد و برنامه هستهای ایران باید به صورت کامل تعطیل شود. موضعگیری که با واکنش مقامهای ایرانی رو به رو بوده است.
در واکنش به این اظهارات متناقض، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز چهارشنبه در حساب خود در شبکه ایکس نوشت: «تغییر مکان دروازه در فوتبال یک خطای حرفهای و یک حرکت غیرمنصفانه است. اما در دیپلماسی چنین حرکتی (که توسط عناصر تندروی فاقد درک منطق/هنر مذاکره معقول ترویج میشود) میتواند هر شروعی را در معرض تخریب قرار دهد. چنین حرکتی میتواند به منزله عدم جدیت و حسن نیت تلقی شود.»
پیشتر رسانههای آمریکایی از بحث و اختلاف نظر جدی در کابینه ترامپ نسبت به ابعاد و جزئيات هرگونه توافق احتمالی با ایران خبر داده بودند. در حالی که افرادی چون جی دی ونس و استیو ویتکاف بر این باورند که باید حق غنیسازی اورانیوم توسط ایران به صورت محدود مورد تایید قرار گیرد، شخصیتهای دیگری چون وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی به همراه افراد تندروتر در حزب جمهوریخواه از برچیدن کامل برنامه هستهای جمهوری اسلامی حمایت میکنند.
صبح روز چهارشنبه، عباس عراقچی، در واکنش به این اظهارات در گفتگو با خبرنگاران گفته بود که در میز مذاکره مشخص خواهد شد که مواضع واقعی طرف آمریکایی چه خواهد بود. او با اشاره به اینکه اصل غنیسازی برای ایران یک موضوع غیرقابل مذاکره است، هشدار داده بود که طرح موضوعاتی در خصوص ممنوعیت غنیسازی اورانیوم توسط ایران، میتواند کار را برای مذاکرات دشوار و پیچده کند.
source