تاریخ انتشار •به روز شده در
به گفته آقای اترد این مذاکرات «بسیار حساس است» و آنچه اکنون «از آمریکاییها انتظار میرود، به کار بردن ظرافت در دیپلماسی است، نه برخوردی خشن و بیملاحظه مانند ورود بیمحابای گاوی به مغازهای پر از چینیهای ظریف.»
او به یورونیوز گفت: «دونالد ترامپ غیرقابلپیشبینی بودن را نه یک نقطه ضعف، بلکه به عنوان یک سرمایه راهبردی میبیند. از نظر او، عدم قطعیت، نقطه ضعف نیست، بلکه اهرم فشار است. تمایل او به پذیرش نوسانات، برداشتن گامهای جسورانه و عبور از مرزها، چه در تجارت، چه در دیپلماسی و چه در تحریمها، وزن واقعی به عنصر عدم قطعیت در سیاست خارجیاش میدهد.»
این عضو پارلمان اروپا در ادامه گفت: «خطر اینجاست که حتی تشدید تنشها در سطح کلامی هم میتواند پیامدهای واقعی در منطقهای تا این حد شکننده داشته باشد.»
اقدام نظامی آمریکا منتفی نیست
او در پاسخ به این سوال یورونیوز که آیا اقدام نظامی علیه ایران در دوره ریاست جمهوری آقای ترامپ ممکن است یا نه نیز گفت: «با در نظر گرفتن همه آنچه پیشتر درباره سیاست عدم قطعیت در کابینه ترامپ گفتم باید تاکید کنم که اقدام نظامی را نمیتوان بهطور کامل منتفی دانست، بهویژه اگر نزدیکی این دولت با اسرائیل را هم در نظر بگیریم. این موضعگیری، فشار را بیشتر و سطح خطر را بالاتر میبرد.»
«ترامپ بارها از جنگ آمریکا در افغانستان و عراق انتقاد کرده است»
دانیل اترد در ادامه به انتقادهای صریح دونالد ترامپ از جنگهای آمریکا در افغانستان و عراق اشاره کرد و گفت: «این پیشینه نشان میدهد که با وجود اهمیت دادن او به قدرت و بازدارندگی، اقدام نظامی واقعی احتمالا آخرین راهکار ناخواسته او خواهد بود.»
«مجال لغزش بسیار ناچیز است»
این عضو پارلمان اروپا همچنین تاکید کرد: «از دید ترامپ همینکه دو طرف اکنون وارد گفتوگوی مستقیم شدهاند، خود گامی مثبت به شمار میآید اما مجال لغزش و فرصت بروز خطا بسیار اندک است.»
برجام؛ نقش اروپا و خروج ترامپ از آن
برنامه جامع اقدام مشترک، برجام که در سال ۲۰۱۵ میان ایران و گروه ۱+۵ (آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، روسیه و چین) امضا شد، نقطه عطفی در دیپلماسی هستهای بود. این توافق با هدف محدود کردن برنامه هستهای ایران در برابر رفع تدریجی تحریمها، پس از سالها مذاکره فشرده حاصل شد.
اروپا، بهویژه سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان نقش مهمی در تسهیل این روند ایفا کردند.
نیم نگاه اروپا به فعال بودن در مذاکرات پیش روی آمریکا و ایران
اتحادیه اروپا، با میانجیگری فعال و رهبری فدریکا موگرینی، مسئول پیشین سیاست خارجی اتحادیه در حساسترین مراحل مذاکرات، زمینهساز گفتوگو و اجماع شد. اما در سال ۲۰۱۸، تصمیم دونالد ترامپ برای خروج یکجانبه از برجام، توافق را با بحران مواجه کرد و تحریمها بازگشتند.
با وجود این، اروپا تلاش کرد تا با ابتکارهایی چون اینستکس، بخشی از تعهدات اقتصادی را حفظ کند. امروز نیز اروپا همچنان در تلاش است تا با حفظ نقش میانجی، از طریق روابط مستقیم با ایران و ارتباط غیرمستقیم با آمریکا، زمینه احیای توافق را فراهم کند.
source