تاریخ انتشار به روز شده در

آگهی

در نگاه نخست، بولدوزر عظیم‌الجثه‌ای که در یک محوطه آزمایشی در قلب اسرائیل مشغول زیر و رو کردن خاک است، صحنه‌ای آشنا و عادی می‌نماید؛ اما همین طور که این ماشین سنگین نزدیک‌تر می‌شود، جزئیاتی نامعمول رخ می‌نماید و متوجه می‌شوید که هیچ‌کس در اتاقک راننده پشت فرمان نیست.

این روبات بولدوزر یا «روب‌دوزر» است؛ یک وسیله نقیه مهندسی تقویت شده که از راه دور هدایت می‌شود و البته در این مورد خاص، کنترل آن از یک نمایشگاه نظامی در آن سوی دنیا در ایالت آلابامای آمریکا انجام می‌گرفت.

مهندسین ارتش و کارشناسان نظامی می‌گویند این «روب‌دوزر» نسخه رباتیک بولدوزر دی-۹ شرکت کاترپیلار است و آینده جنگ‌های خودکار را خواهد ساخت.

ارتش اسرائیل سال‌ها است که از بولدوزر دی-۹ برای انجام مأموریت‌هایی در خط مقدم مانند تسطیح جاده‌ها برای پیشروی نیروها، برداشتن آوار و صاف کردن زمین استفاده می‌کند.

به فیسبوک یورونیوز فارسی بپیوندید 

اما ارتش اسرائیل از زمان آغاز جنگ در غزه در اکتبر ۲۰۲۳ و متعاقب آن در لبنان، به طور فزاینده‌ای از نسخه رباتیک این بولدوزر برای بهبود عملیات میدانی و کاهش خطرات برای نیروهای خود استفاده کرده است.

فردی به نام کوچک «رونی» که تیمش در شرکت صنایع هوافضای دولتی اسرائیل این ربات بولدوزر را طراحی کرده است به خبرگزاری فرانسه گفت «هدف این است که انسان را از اتاقک بولدوزر حذف کنیم.» 

ارتش اسرائیل در جریان جنگ غزه بیش‌ از پیش به نسخه بدون سرنشین این بولدوزر روی آورده است؛ ماشینی که به گفته آقای رونی – که به دلایل امنیتی تنها نام کوچک او آورده شده است – قادر است مجموعه‌ای کامل از وظایف را «حتی بهتر از انسان» انجام دهد.

در حالی که این‌گونه خودروها و سامانه‌های مشابه در حال حاضر با هدایت انسانی فعالیت می‌کنند، نسخه‌های آینده از این خودروهای سنگین ممکن است کاملاً خودران باشند. خودران شدن این ماشین‌آلات سنگین بدون نظارت انسان موضوعی است که نگرانی‌های اخلاقی و حقوقی را درباره آینده‌ای ناشناخته از جنگ‌افروزی برمی‌انگیزد؛ آینده‌ای که ارتش اسرائیل در جریان جنگ غزه در حال ترسیم آن است.

یکی دیگر از مقامات ارتش اسرائیل که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش فاش شود، به خبرگزاری فرانسه گفت: «ارتش اسرائیل بیش از یک دهه است که از ابزارهای رباتیک استفاده می‌کند، اما در تعداد بسیار محدود. اکنون این فناوری در جنگی تمام‌عیار و گسترده به کار گرفته می‌شود.»

این مقام نظامی افزود: «امروزه نیروهای نظامی اسرائیل می‌توانند بدون ورود به خاک دشمن، این قبیل ماشین‌آلات را کنترل و هدایت کنند.»

آقای اندرو فاکس، سرگرد بازنشسته ارتش بریتانیا و پژوهشگر مؤسسه هنری جکسون در لندن نیز گفت که ارتش اسرائیل به احتمال زیاد نخستین نیرویی است که از ماشین‌آلات جنگی کنترل از راه دور در یک منطقه جنگی فعال استفاده می‌کند.

او گفت: «این یک تحول بسیار بزرگ است» که در حال «تغییر پارادایم جنگ» است؛ چراکه انجام مأموریت‌ها را با همان میزان کارایی اما با ریسک بسیار کمتر برای نیروهای انسانی ممکن می‌سازد.

آغاز عصر نوین جنگ‌ها بدون دخالت انسان و با استفاده از هوش مصنوعی

آقای جان اسپنسر، رئیس مطالعات جنگ شهری در مؤسسه جنگ مدرن ارتش آمریکا در وست‌پوینت نیز گفت: «این آینده جنگ است.»

او افزود: «بسیاری در حال آزمایش این فناوری بوده‌اند، اما هیچ‌کس تا کنون شاهد به‌کارگیری مستقیم آن در نبردهای مدرن و فعال نبوده است. این موضوع بسیار منحصربه‌فرد است.»

آگهی

اما فراتر از چالش‌های اخلاقی و حقوقی که در پیِ استفاده از چنین فناوری‌های پیشرفته‌ای مطرح می‌شود، همچنان نیاز به حضور و نظارت انسانی برای تصمیم‌گیری در شرایط خاص و غیرمنتظره وجود دارد.

دکتر تال میمران از دانشگاه عبری اورشلیم به خبرگزاری فرانسه گفت: «این دورانی است که هوش مصنوعی با شتابی بی‌سابقه وارد زندگی ما می‌شود و طبیعی است که نمود آن را در حوزه امنیتی نیز ببینیم.» 

source

توسط modekhabari.ir