روز جهانی کارگر که یادآور مبارزات و دستاورهای جنبش کارگری است هر سال در بیش از ۱۶۰ کشور جهان گرامی داشته میشود. این مناسبت در سراسر دنیا روز اول ماه مه برگزار میشود و در اغلب کشورها تعطیل رسمی است.
ریشههای این مناسبت به آمریکای شمالی بازمیگردد. در ماه مه ۱۸۸۶، سرکوب خشونتآمیز تظاهرکنندگان در شیکاگو که به واقعه «هایمارکت» شهرت یافت، منجر به تلفات و مجروحان بسیاری شد. این واقعه پس از یک راهپیمایی مسالمتآمیز در حمایت از کارگرانی رخ داد که برای تحقق خواستهشان مبنی بر هشت ساعت کار روزانه اعتصاب کرده بودند.
این رویداد باعث شد که اتحادیه سوسیالیستها و احزاب سوسیال دموکرات جهان موسوم به «بینالملل دوم»، چهار سال بعد، خواستار برگزاری تظاهراتی در پاریس به یاد واقعه «هایمارکت» شود.
تا پایان قرن نوزدهم، بسیاری از کشورهای اروپایی از این حرکت الهام گرفتند و روز اول مه به پدیدهای جهانی تبدیل شد.
در اروپا، این روز در مراسمی که از جشنهای سراسری تا برنامههای کوچکتر تدارک دیده شده، برگزار میشود. بزرگداشت اول مه امسال نیز تفاوت چندانی با گذشته نداشت و بسیاری از پایتختهای بزرگ اروپا شاهد اعتراضاتی در حمایت از افزایش حقوق کارگران بودند.
فرانسه
هزاران نفر در پی فراخوان اتحادیههای کارگری، در سراسر کشور به خیابان آمدند و تظاهرات کردند. بیش از ۱۰ هزار نفر در تجمعات برگزارشده در پاریس حضور داشتند.
در این میان درگیریهایی میان پلیس و معترضان گزارش شد. این درگیریها زمانی شعلهور شد که تظاهرکنندگان از کنار فعالان حزب سوسیالیست عبور کردند که از آنان خواسته شده بود تجمع را ترک کنند.
معترضان در مارسی و دیگر شهرهای فرانسه نیز خواستار حمایت بیشتر از حقوق کارگران، دستمزدهای بالاتر و برابری بیشتر شدند.
این تظاهرات در شرایطی برگزار شد که فرانسه درگیر بحران سیاسی بیسابقهای بود؛ بنبست حزبی و رأی تاریخی پارلمان در دسامبر گذشته که به سقوط دولت پیشین انجامید، موجب شد کشور برای هفتهها فاقد دولت کارآمد باشد.
اسپانیا
در اسپانیا، تظاهرات موازی در مادرید توسط اتحادیههای سنتی کارگران و همچنین اتحادیه حزب راست افراطی ووکس، تحت نام «همبستگی»، برگزار شد.
معترضان اسپانیایی در راهپیماییهای روز جهانی کارگر دولت را به دلیل شرایط کاری و دستمزدها مورد انتقاد قرار دادند.
آندرو باربا، یک باغبان اسپانیایی میگوید: شرایط کار در اسپانیا بد است، ساعتهای کاری زیاد و دستمزد کم؛ هزینههای زندگی روز به روز بیشتر میشود و دولت هیچ کاری انجام نمی دهد.»
یونان
در آتن نیز هزاران کارگر برای بزرگداشت این روز گرد هم آمدند. اعضای چندین اتحادیه و گروه کارگری با به اهتزاز درآوردن پرچمها و سر دادن شعارهای ضد دولتی مقابل ساختمان پارلمان تجمع کردند.
یک دانشجوی یونانی که در تظاهرات شرکت داشت میگوید: «البته ما اینجا هستیم تا روز کارگر را گرامی بداریم، روزی که پس از مبارزات فراوان و با تلاش فراوان توانستیم به روز کاری هشت ساعته، شرایط کاری بهتر و سایر حقوقمان دست پیدا کنیم.»
معترضان در یونان بر اهمیت اتحاد کارگران برای مقابله با آنچه «سلطه سرمایهداران، امپریالیسم و طمع ورزی شرکتها» خواندند، تأکید کردند.
یورونیوز فارسی را در ایکس دنبال کنید
منابع بیشتر • AP
source