ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین روز پنجشنبه تأکید کرد که توافقنامه مواد معدنی امضا شده با ایالات متحده نتیجه مذاکراتی است که منجر به «توافقی واقعاً برابر» شده است.
او در نطقی خاطرنشان کرد که این توافق هیچ تعهدی برای بازپرداخت کمک های قبلی ایالات متحده به کییف باقی نمیگذارد.
ایالات متحده و اوکراین بدین ترتیب پس از چند ماه بحث و بعضا تنشهای شدید، توافقی را نهایی کردند که انتظار می رود به موجب آن واشنگتن به مواد معدنی حیاتی و سایر منابع طبیعی اوکراین دسترسی داشته باشد؛ توافقی که کییف امیدوار است به موجب آن حمایت پایدار و مستمر ایالات متحده از دفاع کشورش در برابر روسیه را تضمین کند.
مقامات اوکراینی اعلام کردند توافق امضاشده، نسبت به نسخههای پیشین که کییف را در موقعیت ضعف قرار داده و به واشنگتن کنترل بیشازحد بر منابع کشور میداد، بسیار سودمندتر است.
این توافق که در انتظار تصویب پارلمان اوکراین است، یک صندوق بازسازی برای این کشور ایجاد میکند که به باور مقامات، تداوم حمایتهای نظامی آمریکا را تضمین خواهد کرد.
امضای نسخه پیشین این توافق که در آستانه نهایی شدن قرار داشت در نهایت طی نشستی جنجالی میان ولودیمیر زلنسکی با دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده و جیدیونس، معاون وی در کاخ سفید لغو شد.
واکنش اوکراینیها به توافق
ساکنان کییف واکنشهای متفاوتی به توافق معدنی کشورشان با آمریکا نشان دادند؛ برخی به سودمندی آن برای اوکراین امیدوارند و برخی دیگر آن را نوعی امپریالیسم و سوءاستفاده از نیاز مبرم اوکراین به حمایت آمریکا میدانند.
دیانا آبرامووا، یکی از ساکنان کییف، گفت: «شنیدن هر خبری، چه در مورد مذاکرات و چه چیزهای دیگر، دشوار است. من هنوز باور دارم و امیدوارم که هر اقدامی نتیجهای داشته باشد که اوکراین ما را به پیروزی برساند. فقط به پیروزی.»
ناتالیا ویسوتسکا، مدرس ۷۴ ساله دانشگاه با وجود اینکه از جزئیات توافق اطلاعی نداشت، ابراز خوشبینی کرد و گفت: «اگر این توافق امضا شده باشد، پس کارشناسان ما حتماً جوانب مثبت و منفی آن را سنجیدهاند. امیدوارم که مفید باشد.»
این توافق تصریح میکند که مالکیت تمامی منابع کماکان در اختیار اوکراین خواهد بود و کییف حق تصمیمگیری در خصوص نوع و محل استخراج را برای خود محفوظ میدارد.
دو کشور همچنین توافق کردند که تقسیم درآمدها به نسبت ۵۰-۵۰ تنها شامل قراردادها و مجوزهای جدید میشود و پروژههای جاری را در بر نمیگیرد.
کییف میگوید این توافقنامه، واشنگتن را موظف میکند تا به اوکراین در جذب سرمایهگذاری و فناوری بیشتر کمک کند.
به موجب این توافق کییف هیچگونه بدهی مالی به ایالات متحده ندارد؛ در حالی که دونالد ترامپ پیشترامپ اصرار داشت اوکراین باید صدها میلیارد دلار کمکهای ارائهشده را بازپرداخت کند.
طرفین همچنین توافق کردند که درآمد حاصل از سرمایهگذاریها در هیچ یک از دو کشور مشمول مالیات نخواهد شد تا بیشترین بازده ممکن حاصل شود.
اسکات بسنت، وزیر خزانهداری ایالات متحده از این توافق جدید استقبال کرد و گفت که موافقنامه یادشده در راستای منافع دو کشور است.
یورونیوز فارسی را در ایکس دنبال کنید
منابع بیشتر • AP
source