وزارت امنیت داخلی آمریکا اعلام کرد که این پرداختها پس از ترک خاک این کشور انجام خواهد شد، اما وکلای حقوق مهاجران و حامیان آنها نسبت به این موضوع به دیده تردید مینگرند.
دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا روز دوشنبه پنجم ماه مه (۱۵ اردیبهشت) اعلام کرد که به مهاجران غیرقانونی ۱۰۰۰ دلار (معادل ۸۸۰ یورو) پرداخت میکند تا بهطور داوطلبانه به کشورهای خود بازگردند. این اقدام به نظر میرسد گامی دیگر در برنامههای دولت آقای ترامپ برای رسیدگی به معضل مهاجران غیرقانونی باشد.
وزارت امنیت داخلی آمریکا در یک بیانیه مطبوعاتی اعلام کرد که کمک هزینه سفر آنها را نیز پرداخت خواهد کرد و افرادی که از اپلیکیشن اداره گمرک و حفاظت مرزی ایالات متحده آمریکا (CBP Home) برای اطلاعرسانی به دولت در مورد قصد خود برای بازگشت به کشورشان استفاده کنند، از نظر بازداشت و اخراج توسط مقامات مهاجرتی «اولویت کمتری» خواهند داشت.
یورونیوز فارسی را در ایکس دنبال کنید
کریستی نوئم، وزیر امنیت داخلی آمریکا گفت: «اگر شما به صورت غیرقانونی اینجا هستید، دیپورت خودجوش بهترین، ایمنترین و کمهزینهترین راه برای ترک ایالات متحده و اجتناب از بازداشت است.»
او افزود: «اکنون وزارت امنیت داخلی به مهاجران غیرقانونی کمک مالی برای سفر و یک کمک هزینه برای بازگشت به کشور خود از طریق اپلیکیشن CBP Home ارائه میدهد.»
این اپلیکیشن نسخه بازسازیشده اپلیکیشنی است که پیشتر توسط دولت جو بایدن، رئیس جمهوری پیشین آمریکا استفاده میشد تا به نزدیک به ۱ میلیون مهاجر این امکان را بدهد که برای ورود قانونی به کشور وقت بگیرند.
وزارت امنیت داخلی آمریکا اعلام کرد که هم اکنون برای یک نفر بلیط پرواز از شیکاگو به هندوراس پرداخت شده است و افزود که بلیطهای بیشتری برای این هفته و هفته آینده رزرو شدهاند.
طرح «دیپورت خودجوش» چیست؟
دولت آقای ترامپ بارها تلاش کرده است تا مفهوم «دیپورت خودجوش / self-deportation» را به گونهای برای مهاجران غیرقانونی ساکن در آمریکا مطرح کند که اگر آنها این روش را انتخاب کنند، یک روزی در آینده باز هم ممکن است روزنهای برای بازگشت آنها به کشور وجود داشته باشد.
خود آقای ترامپ نیز روز دوشنبه در سخنانی با خبرنگاران گفت که مهاجرانی که « دیپورت خودجوش» داشته و ایالات متحده را ترک کنند، ممکن است در نهایت فرصتی برای بازگشت قانونی پیدا کنند، به شرطی که «افراد خوبی باشند» و «کشور آمریکا را دوست داشته باشند.»
او گفت: «و اگر چنین نباشند، دیگر باز نخواهند گشت.»
زندان السلوادور در انتظار مهاجران غیرقانونی
با این حال، سازمانهای حقوق مهاجران در خصوص پذیرش داوطلبانه ترک خاک خواستار احتیاط شدهاند.
آرون ریخلن-ملنیک، پژوهشگر ارشد شورای مهاجرت آمریکا، معتقد است برای افرادی که فاقد مدارک قانونی هستند، بهویژه کسانی که در مراحل اخراج قرار دارند، ترک کشور به جای دفاع از پروندهشان در دادگاه مهاجرت معمولا وضعیت را برای آنها بدتر میکند.
وی همچنین هشدار داد که مهاجرانی که در مراحل اخراج قرار دارند و در دادگاه حضور پیدا نکنند، ممکن است به طور خودکار حکم اخراج دریافت کنند.
او توضیح داد که ترک کشور معمولا بهعنوان رها کردن درخواست حمایت یا درخواست پناهندگی محسوب میشود و افزود که وزارت امنیت داخلی هیچ نشانهای از همکاری نزدیک با دادگاهها برای اطمینان از اینکه افرادی که ایالات متحده را ترک میکنند با هیچگونه پیامد منفی روبهرو نشوند، ارائه نکرده است.
دولت آقای ترامپ تلاش کرده است تا ایده دیپورت خودجوش مهاجران را با تبلیغات تلویزیونی ترکیب کند. این تبلیغات به مهاجران غیرقانونی هشدار میدهد که ممکن است علیه آنها اقداماتی صورت گیرد. همچنین، در این تبلیغات و پستهای رسانههای اجتماعی، تصاویری از دستگیری مهاجران و انتقال آنها به زندانی در السالوادور که شرایط سختی دارد، نمایش داده میشود.
هزینه دستگیری، بازداشت و اخراج یک نفر از آمریکا چقدر است؟
ترامپ اخراج گسترده مهاجران را به یکی از محورهای اصلی کارزار انتخاباتی خود تبدیل کرده بود، اما این تلاش همچنان هزینهبر و منابع زیادی میطلبد.
در نتیجه دولت آقای ترامپ از کنگره خواسته است تا منابع مالی و حمایتی زیادی را برای آژانس گمرک و حفاظت مرزی (ICE) اختصاص دهد. این آژانس مسئول دستگیری افرادی است که قرار است از ایالات متحده اخراج شوند.
بر اساس وزارت امنیت داخلی آمریکا، هزینه دستگیری، بازداشت و اخراج یک نفر از ایالات متحده ۱۷ هزار و ۱۲۱ دلار (حدود ۱۵ هزار یورو) است.
دولت ترامپ طرح دیپورت داوطلبانه را از این نظر جذاب میداند که نیازی به مذاکرات پیچیده بین دولتی برای بازگرداندن شهروندان یک کشور ندارد. با این حال، برخی کشورها یا از بازگشت شهروندانی که توسط مقامات مهاجرتی ایالات متحده بازگردانده میشوند، امتناع میکنند یا اینکه پروسه آن را دشوار میسازند.
طرحهای مشابه در جهان کم نیستند؟
«موسسه سیاستگذاری مهاجرت» و «موسسه دانشگاهی اروپا» در سال ۲۰۱۱ مطالعهای انجام دادند که در سراسر جهان حدود ۱۲۸ طرح مشابه وجود دارد که اغلب به مشوقهای «پرداخت برای بازگشت» معروف هستند.
علاوه بر این، این مطالعه نشان داد که به استثنای چند مورد از جمله برنامهای که در دهه ۱۹۹۰ برای بازگرداندن افراد از آلمان به بوسنی اجرا شد، این قبیل از طرحهای بازگشت داوطلبانه عموما نتواستهاند تعداد زیادی از افراد را به بازگشت به کشورشان تشویق کنند.
مشخص نیست که آیا این برنامهها باعث شدند مهاجرانی که پرداختها را دریافت کردند، واقعاً در کشورهای خود بمانند و دوباره تلاش نکنند که مهاجرت کنند.
مضافا اینکه اصلا مشخص نیست آیا افرادی که از این برنامهها استفاده کرده و پول دریافت میکنند، واقعا در کشور خود باقی خواهند ماند یا دوباره سعی میکنند مهاجرت کنند.
source