تاریخ انتشار •به روز شده در
دانمارک روز پنجشنبه پس از اینکه مقالهای در وال استریت ژورنال گزارش داد که واشنگتن تلاشها برای جمعآوری اطلاعات در گرینلند را افزایش داده، دیپلمات ارشد ایالات متحده در این کشور را احضار کرد.
وزارت خارجه دانمارک اعلام کرد که جنیفر هال گادفری، سرپرست موقت سفارت آمریکا در کپنهاگ احضار شده و با یپه ترانهولم-میکلسن، دیپلمات بلندپایه دانمارکی در وزارت خارجه دانمارک دیدار کرده است.
بر اساس گزارش وال استریت ژورنال، چند مقام عالیرتبه آمریکایی که تحت ریاست سازمان اطلاعات ملی خدمت میکردند «یک پیام تأکید بر جمعآوری» را به مسئولان آژانسهای اطلاعاتی صادر کرده و متعاقباً به آنها دستور دادند تا وضعیت جنبش استقلال گرینلند همچنین احساسات پیرامون استخراج منابع ایالات متحده در خاک دانمارک را بررسی کنند.
لارس لوکه راسموسن روز چهارشنبه در سخنرانی به شبکه عمومی DR گفت که دولت او دیپلمات آمریکایی را احضار خواهد کرد تا توضیحی در این باره دریافت کند.
راسموسن که پیشتر نیز از دولت ترامپ به دلیل تهدیداتشان علیه حاکمیت گرینلند انتقاد کرده بود، گفت اطلاعات موجود در این گزارش «بسیار نگران کننده» است و مقامات دانمارکی «با جدیت بسیار به این موضوع نگاه میکنند».
مته فردریکسن، نخست وزیر دانمارک نیز به آسوشیتدپرس گفت که «شما نمیتوانید از یک متحد جاسوسی کنید».
دفتر تولسی گابارد، مدیر سازمان اطلاعات ملی ایالات متحده، در پاسخ به سوالات مربوط به گزارش این روزنامه، بیانیهای منتشر و اعلام کرد که او سه مورد «مجرمانه» را به دلیل درز اطلاعات جامعه اطلاعاتی به وزارت دادگستری ارجاع داده و نزدیک به دوازده مورد درز اطلاعات دیگر نیز در دست بررسی است.
گابارد نوشت: «وال استریت ژورنال باید از کمک به بازیگران دولتی که به دنبال تضعیف رئیس جمهور با سیاسی کردن و افشای اطلاعات محرمانه هستند، شرمنده باشد. آنها قانون را نقض میکنند و امنیت و دموکراسی ملت ما را تضعیف میکنند. کسانی که اطلاعات طبقه بندی شده را فاش میکنند، پاسخگو خواهند شد.»
مخالفت اهالی گرینلند با تصاحب سرزمینشان توسط آمریکا
ترامپ چشم طمع به این قلمرو نیمهخودمختار دانمارک دوخته و ادعا کرده است مالکیت و کنترل گرینلند برای اهداف امنیت ملی آمریکا ضروری است.
گرینلند سرزمینی غنی از مواد خام حیاتی و عناصر کمیاب است و تحلیلگران میگویند ذوب یخ های قطب شمال فرصتهای استراتژیک بیشتری را برای تجارت، انرژی و حمل و نقل در منطقهای که رقبای ژئوپلیتیک در آن برای نفوذ مبارزه میکنند، فراهم کرده است.
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا گفته است که واشنگتن به حق تعیین سرنوشت مردم گرینلند احترام خواهد گذاشت و همزمان مدعی است که مردم گرینلند «نمیخواهند بخشی از دانمارک باشند».
با این حال، بر اساس یک نظرسنجی که در ژانویه منتشر شد، ۸۵ درصد از مردم گریلند نمیخواهند جزیره آنها به بخشی از ایالات متحده تبدیل شود.
نخستوزیر گرینلند نیز ماه گذشته گفت که اظهارات کاخ سفید در مورد این جزیره غنی از مواد معدنی قطب شمال بیاحترامی بوده و این جزیره «هرگز ملکی نخواهد بود که هرکس بتواند آن را خریداری کند».
source