گفته شده است مقامات آمریکایی در پشت پرده در حال فشار بر اسرائیل هستند تا با آتشبس فوری در غزه موافقت کند؛ شرطی که عربستان برای ازسرگیری مذاکرات عادیسازی روابط مطرح کرده است.
همزمان استیو ویتکاف، فرستاده ترامپ در امور خاورمیانه، در مراسمی در سفارت اسرائیل در واشنگتن گفت که انتظار دارد بهزودی پیشرفتهایی در گسترش «پیمان ابراهیم» حاصل شود.
پیمان ابراهیم مجموعهای از توافقات میان اسرائیل و کشورهایی مانند امارات، بحرین، سودان و مراکش است که با میانجیگری دونالد ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود به دست آمده بود.
آقای ویتکاف گفت: «فکر میکنیم بهزودی چندین اعلامیه مهم خواهیم داشت که امیدواریم تا سال آینده به پیشرفتهایی منجر شود.»
با این حال مخالفت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، با توقف دائمی جنگ یا ایجاد کشور مستقل فلسطینی احتمال پیشرفت در مذاکرات مشابه با ریاض را کاهش داده است.
تمرکز بر اقتصاد
مطابق گزارش ها، سفر دونالد ترامپ عمدتا بر مشارکت اقتصادی و موضوعات منطقهای متمرکز خواهد بود. بنابر گفته مقامهای دو طرف سرمایهگذاریهای سودآور در زمینههایی مثل تسلیحات، پروژههای عظیم و هوش مصنوعی در دستور کار است.
دونالد ترامپ بهدنبال تضمین سرمایهگذاری هزار میلیارد دلاری عربستان سعودی در شرکتهای آمریکایی است؛ بنا بر توافق اولیهای که ولیعهد سعودی پیشتر معادل ۶۰۰ میلیارد دلار تعهد داده بود.
اهداف پشت پرده
گفته میشود آقای ترامپ ممکن است در این سفر چارچوبی برای پایان دادن به جنگ ۱۸ ماهه غزه ارائه دهد. این چارچوب میتواند شامل تشکیل دولت موقت و ترتیبات امنیتی جدید برای غزه پس از جنگ باشد و زمینهساز ازسرگیری مذاکرات عادیسازی شود.
رئیسجمهور ایالات متحده روز پنجشنبه با ران درمر، وزیر امور راهبردی اسرائیل، دیدار محرمانهای داشت تا درباره جنگ غزه و مذاکرات هستهای با ایران گفتوگو کند.
پرهیز از سفر به اسرائیل
دونالد ترامپ هنوز اعلام نکرده که در این سفر منطقهای به اسرائیل خواهد رفت. مقامات دیپلماتیک گفتهاند که وی به تازگی از تکرار ایده جنجالیاش درباره «ساحل تفریحی غزه»، که خواستار اسکان مجدد کامل مردم غزه بود، خودداری کرده است.
این در شرایطی است که واشنگتن در آستانه این سفر اقدامات مثبتی به نفع عربستان انجام داده است که شامل توقف حملات آمریکا به حوثیها در یمن، همراستا با طرح آتشبس عربستان سعودی، و همچنین جدا کردن مذاکرات هستهای غیرنظامی از مسئله عادیسازی روابط ریاض و تلآویو میشود.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
مقابله با نفوذ چین
این سفر، پس از شرکت در مراسم خاکسپاری پاپ در رم، اولین سفر رسمی دونالد ترامپ در دومین دوره ریاستجمهوری اوست. وی همچنین بعد از عربستان به قطر و امارات نیز خواهد رفت.
ناظران میگویند پشت صحنه این نمایش پرزرقوبرق، تلاش حسابشده آمریکا برای بازتعریف نفوذ اقتصادی خود در منطقهای است که چین در آن بهطور پیوسته جای پای خود را مستحکم کرده است.
دونالد ترامپ در دوره اول خود نیز اولین سفر خارجیاش را به ریاض انجام داد و آنجا توافق سرمایهگذاری ۳۵۰ میلیارد دلاری را معرفی کرد.
انتظار میرود عربستان سعودی و متحدانش در خلیج فارس از آقای ترامپ بخواهند مقررات سختگیرانه سرمایهگذاری خارجی در آمریکا را کاهش دهد، بهویژه در بخشهایی که جزو «زیرساختهای حیاتی ملی» آمریکا محسوب میشوند.
source