جنگ جهانی دوم در آفریقای جنوبی
۱۳۲۲/۱۹۴۳
در این تصویر، پرچمهای ایالات متحده، بریتانیا، و فرانسه به چشم میخورند. این تصویر درست مربوط به روزهایی است که نیروهای متفقین وارد شهر تونس شده و نیروهای آلمان نازی و ایتالیا را شکست داده بودند.
بالا گرفتن این پرچمها، نماد استقبال از آزادسازی بود، آنهم برای مردم شمال آفریقا که سالها تحت حکومت استعماری و سپس جنگ قرار داشتند. لحظه آزادسازی در واقع نشانهای از رهایی از سلطه فاشیستی و امید به آینده بود.
ابعاد جنگ جهانی دوم در قاره آفریقا
اما درباره ابعاد جنگ جهانی دوم در قاره آفریقا کمتر شنیدهایم. با این حال بد نیست بدانیم که جبهه شمال آفریقا یکی از مهمترین و سرنوشتسازترین صحنههای جنگ جهانی دوم بود. این نبردها اغلب بین نیروهای متفقین (بریتانیا، ایالات متحده و فرانسه آزاد) و نیروهای محور (آلمان نازی و ایتالیا) در کشورهای لیبی، مصر، تونس، الجزایر و مراکش جریان داشت.
شکست نیروهای محور در تونس
پس از ماهها درگیری سنگین، سرانجام در ماه مه ۱۹۴۳، نیروهای محور در تونس شکست خوردند و بیش از ۲۵۰ هزار سرباز آلمانی و ایتالیایی تسلیم شدند. این پیروزی راه را برای ورود متفقین به خاک اروپا از طریق سیسیل و ایتالیا باز کرد.
ازدواج جنجالی الیزابت تیلور و ادی فیشر
۱۳۳۸ / ۱۹۵۹
در دوازدهم مه ۱۹۵۹ الیزابت تیلور، ستاره مشهور هالیوود با ادی فیشر، خواننده محبوب آمریکایی در لاسوگاس ازدواج کرد. این مراسم در کنیسهای یهودی برگزار شد و توجه رسانههای زیادی را به خود جلب کرد. تصویر آنها در حال بوسه و لبخند به دوربینها، یکی از عکسهای بهیادماندنی آن مراسم شد.
این ازدواج بهشدت جنجالی بود، چرا که فیشر پیشتر با دبی رینولدز، دوست صمیمی تیلور، ازدواج کرده بود.
ماجرا تبدیل به یکی از نخستین «رسواییهای عاشقانه» پرزرقوبرق هالیوود شد. با اینحال، ازدواج تیلور و فیشر چندان دوام نداشت و آنها تنها پنج سال بعد از هم جدا شدند.
حضور جان لنون در پرونده مهاجرتی
۱۳۵۱ / ۱۹۷۲
در دوازدهم مه ۱۹۷۲ جان لنون، عضو گروه بیتلز، به همراه همسرش یوکو اونو، برای رسیدگی به پرونده اخراجش از آمریکا در جلسهای در دفتر مهاجرت در منهتن نیویورک حاضر شد. عکس او در حال نشاندادن علامت صلح یکی از نمادینترین لحظات دوران پسابیتلز ثبت دوربینها شد.
دولت نیکسون در تلاش بود تا لنون را بهدلیل محکومیت پیشین در بریتانیا (حمل مواد مخدر) از آمریکا اخراج کند. با این حال، بسیاری این اقدام را سیاسی میدانستند چرا که لنون در آن دوران با تمام توان علیه جنگ ویتنام فعالیت میکرد.
در نهایت او توانست در آمریکا بماند و چند سال بعد اقامت دائم بگیرد.
دیدار تاریخی جیمی کارتر و فیدل کاسترو در هاوانا
۱۳۸۱ / ۲۰۰۲
در دوازدهم مه ۲۰۰۲، جیمی کارتر، رئیسجمهوری پیشین ایالات متحده، وارد هاوانا شد و با فیدل کاسترو، رهبر انقلابی کوبا، دیدار کرد. این سفر در نوع خودش سفری تاریخی به شمار میآمد چرا که کارتر نخستین رئیسجمهور آمریکا پس از انقلاب ۱۹۵۹ بود که به کوبا سفر میکرد.
هرچند سفر کارتر رسمی نبود، اما نقش مهمی در تلاش برای باز کردن مسیر گفتوگو میان دو کشور ایفا کرد.
او در سخنرانیهای خود خواستار دموکراسی، حقوق بشر و آزادیهای سیاسی در کوبا شد و با فعالان مدنی نیز ملاقات کرد. این دیدار، بازتاب گستردهای در رسانههای جهانی داشت و نقطهعطفی در روابط واشینگتن و هاوانا محسوب میشود.
source