نگارش از یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار •به روز شده در
سران کشورهای عضو اتحادیه امیدوارند که این اقدام بتواند دسترسی به منابع مالی را تسهیل کند و به روند بهبود شرایط کشوری آسیبدیده از جنگ داخلی پس از سقوط حکومت دیکتاتوری بشار اسد در ماه دسامبر شتاب ببخشد.
تصمیم غیرمنتظره دونالد ترامپ برای لغو تحریمهای سوریه در میان سبب شد تا برنامهریزیهای بروکسل در این خصوص که پیشتر بر اساس یک نقشه راه گامبهگام پیش میرفت، سرعت بیشتری بگیرد.
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در پایان نشست وزرای امور خارجه گفت: «ما میخواهیم به مردم سوریه کمک کنیم تا سوریهای جدید، فراگیر و صلحآمیز بسازند. اتحادیه اروپا در ۱۴ سال گذشته همواره در کنار مردم سوریه بوده و به این حمایت ادامه خواهد داد.»
این تصمیم اتحادیه اروپا کمتر از یک هفته پس از آن اتخاذ شد که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در جریان سفر دورهای خود به خاورمیانه، پس از دیدار با احمد شرع، رئیس دولت انتقالی سوریه اعلام کرد که قصد دارد همه تحریمهای اعمالشده توسط توسط کشورش علیه دمشق را لغو کند.
آقای ترامپ در عربستان سعودی گفت: «دستور توقف تحریمها علیه سوریه را صادر خواهم کرد تا به آنها فرصتی برای بزرگی داده شود.»
اقدام غیرمنتظره و از پیش اعلام نشده دونالد ترامپ در این خصوص به طور قابل توجهی روند تصمیمگیری در بروکسل را برای لغو تحریمهای سوریه سرعت بخشید.
اتحادیه اروپا اواخر فوریه نخستین مرحله از کاهش تحریمها علیه سوریه را تصویب کرده بود که بخش انرژی را نیز شامل میشد؛ بخشی که برای جمعآوری درآمدهای دولتی حیاتی است.
با این حال، تحریمهای وضع شده از سوی اروپا به خصوص در بخشهایی مالی و بانکی به رغم درخواستهای مکرر دمشق، همچنان برقرار بود.
احمد شرع، رئیس دولت انتقالی سوریه پس از دیدار با امانوئل ماکرون، همتای فرانسوی خود در پاریس گفته بود: «هیچ توجیهی برای حفظ این تحریمها وجود ندارد.»
سازمانهای بشردوستانه نیز خواستار کاهش بیشتر محدودیتها شده و این استدلال را مطرح کرده بودند که اقدامات دوران اسد، اثر بازدارندهای بر سرمایهگذاران محتاط داشته است.
اتحادیه اروپا سهشنبه شب ترتیبات داخلی لازم دراین زمینه را به پایان رساند و وزرای امور خارجه به اتفاق آرا به لغو تمامی تحریمهای اقتصادی رأی دادند.
کالاس در بدو ورود به جلسه اظهار داشت که نگرانیهایی درباره جهتگیری دولت جدید به رهبری احمد شرع وجود دارد، بهویژه پس از حوادث خشونتآمیز اخیر که نیروهای امنیتی و وفاداران به اسد در آن نقش داشتند.
خانم کالاس پیشتر هشدار داده بود که اگر دولت تحت ریاست احمد شرع از تعهدات خود درباره شمولگرایی و تنوع عقبنشینی کند، ممکن است تحریمها دوباره اعمال شوند.
او در پاسخ به پرسشی درباره لغو تحریمها گفت: «فکر میکنم انتخاب دیگری نداریم. یا به آنها امکان تثبیت کشور را میدهیم یا این کار را نمیکنیم و با وضعیتی شبیه افغانستان مواجه میشویم.»
با این حال، این تعلیق به معنای چک سفید امضا نیست. اتحادیه اروپا همچنان محدودیتهای سختگیرانه بر سلاح، مواد شیمیایی، کالاهای دوکاربردی، تجهیزات سرکوب و نرمافزارهای نظارتی اعمال و همچنین فهرست سیاه گسترده افراد مرتبط با حکومت اسد را حفظ خواهد کرد.
مجازاتهای اعمالشده بر سوریه یکی از پیچیدهترین رژیمهای تحریمی بروکسل بود که منجر به فروپاشی روابط اقتصادی اتحادیه اروپا و سوریه شد.
سوریه سال ۲۰۲۳ با حجم مبادلات تجاری ۳۹۶ میلیون یورویی رتبه ۱۴۳ را در میان شرکای تجاری این اتحادیه به خود اختصاص داده بود.
اتحادیه اروپا بزرگترین کمککننده بینالمللی به سوریه است و از سال ۲۰۱۱ تاکنون نزدیک به ۳۷ میلیارد یورو به این کشور اهدا کرده است.
یورونیوز فارسی را در ایکس دنبال کنید
source