تاریخ انتشار
دهها هزار جلد کتاب متعلق به سدههای گذشته از قفسههای یک صومعه قرون وسطایی درمجارستان خارج شدهاند تا از هجوم سوسکهایی که میتوانند قرنها میراث تاریخی را نابود کنند، در امان بمانند.
صومعهی هزارسالهی پانونهالما، متعلق به فرقه بندیکتین است و یکی از کهنترین مراکز علمی مجارستان بهشمار میرود که در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز ثبت شده است.
متخصصان مرمت در حال بیرون آوردن صدها هزار کتاب دستنویس از قفسههای این صومعه هستند و آنها را با دقت در جعبههایی قرار میدهند؛ این مرحله آغاز فرایند ضدعفونی است که هدف آن نابود کردن سوسکهای ریزی است که به درون کتابها نفوذ کردهاند.
«سوسک داروخانهای»، که با نام «سوسک نان» نیز شناخته میشود، معمولاً در میان مواد غذایی خشک مانند غلات، آرد و ادویهها یافت میشود. اما این حشرات به چسبهای ژلاتینی و نشاستهای موجود در کتابها نیز جذب میشوند.
این حشرات در بخشی از کتابخانه که حدود یک چهارم از چهارصد هزار جلد کتاب صومعه را در خود جای داده، دیده شدهاند.
هجوم این حشرات برای نخستین بار در جریان یک نظافت دورهای کتابخانه شناسایی شد.
گنجینهای تاریخی
صومعهی پانونهالما در سال ۹۹۶ میلادی، چهار سال پیش از بنیانگذاری پادشاهی مجارستان، ساخته شده و یکی از برجستهترین اماکن مذهبی و فرهنگی در مجارستان و سراسر اروپای مرکزی بهشمار میرود. این صومعه قرنها جنگ و حملات خارجی، از جمله تهاجم عثمانی در قرن شانزدهم را پشت سر گذاشته است.
از برجستهترین آثاراین کتابخانه میتوان به ۱۹ نسخهی خطی از جمله یک نسخهی کامل از کتاب مقدس متعلق به قرن سیزدهم اشاره کرد.
هرچند قدیمیترین و نادرترین کتابها جداگانه نگهداری شده و آلوده نشدهاند، هرگونه آسیب به مجموعه، ضربهای جدی به میراث فرهنگی، تاریخی و مذهبی این بنای منحصر به فرد محسوب میشود.
برای نابودی این سوسکها، جعبههای کتاب در کیسههای پلاستیکی بزرگ و کاملاً مهر و مومشده قرار میگیرند و تمام اکسیژن آنها تخلیه میشود. متخصصان مرمت امیدوار هستند که پس از شش هفته نگهداری در فضای نیتروژن خالص، همه حشرات درون کتابها نابود خواهند شد.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
متخصصان مرمت بر این باورند که تأثیرات تغییرات اقلیمی نقشی در گسترش این آلودگی حشرات داشته، چرا که دمای بالاتر باعث شده تا سوسکها سالانه چندین چرخه رشد بیشتر نسبت به شرایط هوای خنکتر داشته باشند.
source