تاریخ انتشار •به روز شده در
انتخابات پارلمانی آلمان در حالی کمتر از دو هفته دیگر برگزار میشود که احزاب دموکرات مسیحی و آلترناتیو برای آلمان پیشتاز هستند و احتمالا فریدریش مرتس، رهبر حزب دموکرات مسیحی به صدراعظمی خواهد رسید.
انتخابات پیشرو در آلمان مسیر سیاست این کشور را که بزرگترین اقتصاد اتحادیه اروپا محسوب میشود تعیین خواهد کرد.
یورونیوز در آستانه این رایگیری به بررسی این موضوع پرداخته است که چرا رایدهندگان اکنون پای صندوقهای رای فرا خوانده شدهاند. نامزدهای اصلی صدراعظمی آلمان و اولویتهای سیاسی آنها نیز در ادامه بررسی شده است.
کار سیاست آلمان چطور به انتخابات ۲۳ فوریه رسید؟
انتخابات پارلمانی آلمان قاعدتا باید در ماه سپتامبر سال جاری برگزار میشد اما فروپاشی ائتلاف سهگانه سوسیال دموکراتها، سبزها و لیبرالها باعث شد تا مجلس سفلی (بوندستاگ) به دولت اولاف شولتس، صدراعظم آلمان رای عدم اعتماد دهد.
به این ترتیب قرار شد تا انتخابات پارلمانی به جای ماه سپتامبر در روز ۲۳ فوریه برگزار شود.
اختلاف بر سر سیاستهای مالی و اقتصادی و برکناری کریستیان لیندنر، وزیر دارایی علت اصلی فروپاشی دولت ائتلافی اولاف شولتس بود.
کارزار انتخاباتی در آلمان تحت تاثیر دو حمله مرگباری قرار گرفت که مظنونان آنها شهروندانی از عربستان سعودی و افغانستان بودند.
از سوی دیگر حزب دموکرات مسیحی برای اولین بار از زمان جنگ جهانی دوم قطعنامهای در پارلمان را با کمک راست افراطی یعنی حزب «آلترناتیو برای آلمان» به تصویب رساند. این تصمیم واکنشهای اعتراضآمیز زیادی را به دنبال داشت.
در این قطعنامه اعضای پارلمان خواستار اصلاح قانون مهاجرت در آلمان شدهاند.
از سوی دیگر آلمان در حالی شاهد برگزاری انتخابات سراسری خواهد بود که شرایط اقتصادی این کشور نابسامان است. اقتصاد آلمان برای دو سال پیاپی با رکود روبرو بوده است.
اما کاندیداهای مطرح چه کسانی هستند و سیاست آنها چیست؟
فریدریش مرتس (CDU)
پیشتاز این رأیگیری، فریدریش مرتس از اتحادیه دموکرات مسیحی (CDU) است.
بنا به آخرین نظرسنجیها این حزب حدود ۳۰ درصد آراء را کسب خواهد کرد و با اختلاف ۱۰ درصدی با حزب آلترناتیو برای آلمان در جایگاه نخست قرار خواهد گرفت. شخص فریدریش مرتس هم در نظرسنجیها برای مقام صدراعظمی محبوبیت بیشتری از دیگر نامزدها دارد.
حزب دموکرات مسیحی در نظر دارد با اصلاح کامل نظام مهاجرت به آلمان مالیاتها را کاهش دهد و به ارتش این کشور سر و سامان ببخشد.
فریدریش مرتس سابقه رقابت با آنگلا مرکل، صدراعظم سابق آلمان بر سر رهبری حزب را دارد.
حزب دموکرات مسیحی هوادار سیاست حمایت از اوکراین است و در نظر دارد حداقل دو درصد از تولید ناخالص داخلی را به امور دفاعی اختصاص دهد.
حزب دموکرات مسیحی به دنبال حفظ محدودیتهای تعیین شده در قانون اساسی برای افزایش بدهی دولت است اما در عین حال در نظر دارد برای هزینه در امور دفاعی در این زمینه استثنائاتی قائل شود.
حزب دموکرات مسیحی طی هفتههای اخیر موضوع مهاجرت را از اولویتهای خود اعلام کرده است.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
اولاف شولتس (SPD)
حزب سوسیال دموکرات (SPD)، به رهبری صدراعظم کنونی اولاف شولتس، چندین ماه است که به طور پیوسته در رتبه سوم قرار دارد و بنا به آخرین نظرسنجیها این حزب ۱۵ درصد رای به دست خواهد آورد. نظرسنجی ها نشان می دهد که خود شولتس نیز به عنوان صدراعظم ترجیحی رای دهندگان آلمان با ۱۸ درصد محبوبیت در رتبه سوم قرار دارد.
محبوبیت این حزب از آخرین انتخابات آلمان در سال ۲۰۲۱ که با کسب ۲۵ درصد آرا جایگاه نخست را به دست آورد ضربه دیده است.
حزب سوسیال دموکرات خواهان اصلاح قانون ممنوعیت افزایش بدهی دولتی است تا بتواند سرمایهگذاری عمومی و سرمایهگذاری در زیرساختها را افزایش دهد.
این امر شامل یک صندوق سرمایه گذاری با بدهی به ارزش ۱۰۰ میلیارد یورو برای افزایش سرمایه گذاری های عمومی در زیرساخت ها و انتقال سبز میشود. این حزب همچنین می خواهد مالیات بر درآمد بیشتر خانوارها را کاهش دهد و مالیات افراد فوق ثروتمند را افزایش دهد.
حزب سوسیال دموکرات می خواهد سیستم تأمین اجتماعی فعلی آلمان را حفظ کند اما گفته است که فشار بر بیکاران طولانی مدت برای یافتن کار را افزایش خواهد داد. این حزب برای کمک به کارگران کم درآمد، پیشنهاد کرده است حداقل دستمزد ملی را از ۱۲٫۴۱ یورو به ۱۵ یورو در ساعت افزایش دهد.
حزب سوسیال دموکرات نسبت به گذشته مواضع سختگیرانهتری در قبال مهاجران اتخاذ کرده است.
با این حال، می خواهد به قانون شهروندی خود پایبند باشد که تبدیل شدن خارجیها به شهروند آلمانی را آسان می کند و موانع را برای کارشناسان و متخصصان فناوری اطلاعات برای ورود از خارج از کشور به آلمان کاهش میدهد.
کمک به اوکراین نقشی قابل توجه در مانیفست حزب سوسیال دموکرات دارد.
آلیس وایدل (AfD)
آلیس وایدل، کاندیدای حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» (AfD) به دلیل نزدیکی غیرمنتظره خود با ایلان ماسک، متحد نزدیک دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا خبرساز شده است.
این اقتصاددان سابق که به زبان چینی مسلط است با شریک زندگی خود در سوئیس زندگی می کند. آلیس وایدل در حال حاضر به عنوان صدراعظم ترجیحی طبق نظرسنجیها در مقام چهارم قرار دارد. این در حالی است که طبق نظرسنجیها حزب او با ۲۰ درصد آرا در جایگاه دوم است.
این حزب با مواضع سختگیرانه خود در مورد مهاجرت شناخته شده است. آلترناتیو برای آلمان عملا می خواهد مرزهای زمینی آلمان را ببندد و خواستار تبعید دسته جمعی مهاجران تحت برنامهای است که «مهاجرت معکوس» نامیده میشود.
وایدل طرح کاهش مالیات و کاهش اساسی بوروکراسی را پیشنهاد کرده است. این حزب راست افراطی میخواهد به محدودیتها در زمینه بدهی دولتی پایبند بماند، اما مانیفست آن در مورد نحوه تأمین هزینه های اضافی دولت مبهم است.
روابط این حزب با روسیه دوستانه است و خواستار پایان تحریمها علیه کرملین و قطع کمک نظامی به اوکراین است.
حزب آلترناتیو برای آلمان و وایدل منتقد اتحادیه اروپا هستند و خواستار خروج آلمان از این اتحادیه شدهاند. آلیس وایدل معتقد است که اتحادیه اروپا باید به تنها یک محدوده تجارت آزاد تقلیل یابد.
این حزب به دنبال استفاده مجدد از انرژی هستهای و خروج از معاهدات در زمینه تغییرات اقلیمی است.
رابرت هابک (سبزها)
حزب سبز در نظرسنجیها بین رتبه سوم — برابر با حزب SPD — و رتبه چهارم قرار دارد. رابرت هابک، معاون سابق صدراعظم، طبق آخرین نظرسنجیها با کسب محبوبیت ۲۴ درصدی در جایگاه دوم به عنوان صدراعظم ترجیحی کشور قرار دارد.
حزب سبز، مشابه حزب SPD، می خواهند یک صندوق عمومی ویژه مالی بدهی را برای نوسازی زیرساخت های آلمان و انتقال کشور به صفر خالص از نظر انتشار گازهای کربنی تشکیل دهد.
این حزب از برخی از سیاست های سختگیرانه خود در زمینه تغییرات آب و هوایی خود عقب نشینی کرده است. سبزها میخواهند مالیات بر برق را به اتحادیه اروپا کاهش دهند.
در مورد مهاجرت، حزب سبز می خواهد یک هیات از کارشناسان تشکیل دهد تا در مورد تصمیمات سیاستی مشاوره دهد اما با برون سپاری مراحل پناهندگی به کشورهای ثالث مخالف است.
حزب هابک گرایش ظاهراً صلح طلب خود را کنار گذشته است و اکنون از اختصاص دو درصد تولید ناخالص داخلی برای امور دفاعی کشور حمایت میکند. سبزها همچنین خواهان ترویج تدارکات مشترک تسلیحاتی در اتحادیه اروپا و حمایت از پیوستن اوکراین به ناتو هستند.
سارا واگنکنشت (BSW)
اتحاد سارا واگنکنشت (BSW) که سال گذشته توسط گروهی از سیاستمداران که از حزب چپ جدا شدند تأسیس شد، در ابتدا عملکرد قوی در انتخابات اروپایی و ایالتی آلمان داشت، اما اخیراً بین ۴ تا ۶ درصد در نظرسنجیها محبوبیت دارد.
این حزب خود را «تنها حزب صلح» در پارلمان آلمان مینامد و از ساخت تسلیحات و همچنین تحویل سلاح به مناطق درگیری از جمله اوکراین انتقاد میکند.
BSW خواهان دستیابی به انرژی ارزان، از جمله از روسیه است. این حزب میگوید مخالف تحریمهای اعمالشده علیه روسیه است که به گفته رهبرش «هیچ ارتباطی با جنگ اوکراین ندارند».
مانیفست انتخاباتی آن پیشنهاد می کند که تغییرات آب و هوایی را جدی بگیریم اما «در کنشگری گم نشویم و میلیاردها یورو از پول مالیات دهندگان را در این روند هدر ندهیم».
این حزب پیشنهاد افزایش حداقل دستمزد، تشویق بیمه دولتی شهروندان در مقایسه با بیمه درمانی خصوصی و مهاجرت کمتر را مطرح کرده است.
کریستیان لیندنر (FDP)
رهبری حزب دموکرات آزاد یا لیبرالها برعهده وزیر دارایی سابق شولتس، کریستیان لیندنر است. او یکی از عوامل موثر در فروپاشی ائتلاف حاکم بود. نظرسنجیها نشان میدهند که این حزب تنها نظر چهار درصد رایدهندگان را جلب کرده است.
حزب دموکرات آزاد از محدودیت در زمینه بدهیهای دولتی دفاع میکند؛ اختلافی که باعث برکناری کریستیان لیندنر از وزارت دارایی توسط اولاف شولتس شد. این حزب از کاهش مالیاتها دفاع میکند.
حزب لیبرال دموکرات آزاد همچنین به دنبال قوانین سختگیرانهتر برای بهرهمند شدن از مزایای بیکاری و کاهش مزایا برای کسانی است که نمی توانند ثابت کنند که به طور فعال به دنبال کار هستند.
این حزب می خواهد اهداف خنثی شدن آلمان در زمینه انتشار گازهای کربنی را پنج سال به تعویق بیاندازد. حزب دموکرات آزاد همچنین از احیای نیروگاههای هستهای دفاع میکند.
در مورد مهاجرت، این حزب پیشنهاد کرده است که اختیار اخراج مهاجران از ایالت های آلمان گرفته شود و تصمیمگیری به سطح فدرال واگذار شود.
این حزب طرفدار ارسال موشک های دوربرد توروس به اوکراین است که شولتس بارها با آن مخالفت کرده است.
source