تاریخ انتشار
امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه و کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا در جریان دیدار رسمی ماکرون از لندن، این خبر را اعلام کردند.
اگرچه در مرحله نخست فقط تعداد محدودی از مهاجران مشمول این طرح خواهند شد اما مقامات بریتانیایی این توافق را «گامی مهم» برای حل مشکل مهاجران غیرقانونی میدانند؛ زیرا برای نخستینبار است که این موضوع بهطور رسمی در قالب یک توافق دوجانبه پذیرفته شده است.
آقای استارمر در کنفرانس خبری گفت: «برای نخستینبار، مهاجرانی که با قایقهای کوچک وارد بریتانیا میشوند، بازداشت شده و در مدت کوتاهی به فرانسه بازگردانده خواهند شد.»
بر اساس این توافق، بریتانیا برخی از مهاجرانی را که با قایق از کانال مانش عبور میکنند به فرانسه بازمیگرداند و در مقابل، به همان تعداد پناهجویانی را که درخواست آنها برای پناهندگی در بریتانیا موجه تشخیص داده شده، میپذیرد.
آقای استارمر امیدوار است این برنامه که به «توافق یکی وارد، یکی خارج» معروف شده، بتواند افراد را از انجام این سفر خطرناک منصرف کند.
اجرای این طرح طی هفتههای آینده آغاز میشود.
عبور مهاجران با قایق به یکی از موضوعات حساس سیاسی در بریتانیا تبدیل شده است. تصاویر قایقهای بادی پر از مهاجر که توسط قاچاقچیان در سواحل فرانسه به آب انداخته میشوند، در ماههای اخیر خبرساز شده است.
از ابتدای سال جاری میلادی، بیش از ۲۱ هزار نفر با قایق وارد بریتانیا شدهاند؛ رقمی که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته ۵۶ درصد افزایش یافته است.
استارمر پیش از این از پلیس فرانسه خواسته بود برای ممانعت از فعالیت قاچاقچیان و حرکت قایقها در کانال مانش، با قدرت بیشتری مداخله کند. مقامهای بریتانیایی حتی از اقدام اخیر پلیس فرانسه در سوراخکردن قایقهای بادی با چاقو استقبال کرده بودند.
ماکرون نیز در این نشست گفت: «کاملا متعهد به اجرای این طرح هستم. این خواست مشترک ما و در راستای منافع دو کشور است.» او تاکید کرد که هدف از این طرح آزمایشی، ایجاد بازدارندگی برای جلوگیری از سفرهای خطرناک از طریق کانال مانش است.
این توافق بخشی از تلاش گستردهتر لندن و پاریس برای افزایش همکاریهای امنیتی و مهاجرتی است؛ از جمله با کشورهایی که مبدا حرکت مهاجران از آفریقا و خاورمیانه بهشمار میروند.
سابقه گفتوگوها میان دو کشور برای مهار موج مهاجرت غیرقانونی دستکم به سال ۲۰۰۱ بازمیگردد؛ زمانی که تمرکز اصلی بر پناهجویانی بود که خود را در قطارها و کامیونهایی پنهان میکردند تا از مسیر «تونل مانش» وارد بریتانیا شوند.
افزایش تدابیر امنیتی باعث کاهش تعداد پناهجویانی شد که در خودروها پنهان میشدند تا از مسیر تونل مانش وارد بریتانیا شوند؛ اما از سال ۲۰۱۸ میلادی قاچاقچیان مسیر جدیدی را برای انتقال مهاجران ایجاد کردند که عبور از کانال مانش با قایقهای بادی بود.
پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۰ میلادی همکاریها در زمینه مهاجرت متوقف شد؛ اما در سالهای اخیر دو کشور چند توافق دوجانبه امضا کردهاند که به موجب آن، بریتانیا پذیرفت برای تقویت نیروهای پلیس و گشتزنی پهپادی در سواحل فرانسه، به این کشور کمک مالی کند.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
دولت محافظهکار پیشین بریتانیا در سال ۲۰۲۲ طرحی جنجالی برای اخراج پناهجویان به رواندا ارائه داد که با انتقادهای حقوق بشری روبهرو شد. این طرح پس از روی کار آمدن استارمر در ژوئیه ۲۰۲۴ کنار گذاشته شد.
منابع بیشتر • AP
source