نگارش از&nbspیورونیوز فارسی

تاریخ انتشار

آگهی

این افت شدید در حالی رخ می‌دهد که در ابتدای سال ۲۰۲۵، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، ۸۰ درصد از قراردادهای اداره توسعه بین‌المللی آمریکا (USAID) را لغو کرد؛ اقدامی در راستای رویکرد «اول آمریکا» که به‌شدت مخالف هزینه‌کرد در خارج از مرزهاست.

در اروپا نیز، در مواجهه با تهدیدهای فزاینده روسیه، بسیاری از کشورهای اروپایی بودجه‌های کمکی را به سمت برنامه‌های نظامی و تسلیحاتی هدایت کرده‌اند.

روند نزولی بودجه‌ها از ۲۰۲۴ آغاز شد

با اینکه سال ۲۰۲۵ نقطه‌عطفی برای کاهش کمک‌ها تلقی می‌شود، «شبکه جهانی برای ارزیابی و بهبود کمک‌های انسانی» گزارش می‌دهد که روند رکوردشکن کاهش بودجه کمک‌های بشردوستانه از سال ۲۰۲۴ آغاز شده است؛ یعنی زمانی که روند صعودی کمک‌های بین‌المللی پس از حدود یک دهه متوقف شد.

این افت بودجه، شکاف میان نیازها و منابع در دسترس را تشدید کرده است. طبق برآوردها، از سال ۲۰۲۱ تاکنون، ۷۰ میلیون نفر در سراسر جهان به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند.

بر اساس این گزارش، یکی از عوامل اصلی کاهش کمک‌ها، کمرنگ شدن اثر «اوکراین» بوده است. پس از حمله سراسری روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، کمک‌های جهانی به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافت، اما اکنون این روند معکوس شده است.

کمک‌ها به کجا می‌روند؟

سرزمین‌های فلسطینی در سال ۲۰۲۴ بیشترین میزان کمک‌های بشردوستانه بین‌المللی را دریافت کردند؛ رقمی بالغ بر ۲.۹ میلیارد دلار (۲.۵ میلیارد یورو)، که نسبت به سال ۲۰۲۳ افزایشی ۵۱ درصدی داشته است.

اوکراین دومین دریافت‌کننده بزرگ بود؛ با دریافت ۲.۸ میلیارد دلار (۲.۴ میلیارد یورو) در سال ۲۰۲۴. با این حال، این کشور دومین سال پیاپی کاهش کمک‌ها را تجربه کرد؛ با افت ۲۵ درصدی نسبت به سال قبل.

آمریکا بزرگ‌ترین کاهش‌دهنده کمک‌ها

در بررسی گسترده‌ترین کاهش‌ها، ایالات متحده در صدر قرار گرفت؛ با کاهش ۱۰.۴ درصدی بودجه کمک‌های بشردوستانه نسبت به سال ۲۰۲۳.

سازمان‌های اروپایی نیز کاهش ۱۲.۷ درصدی در کمک‌ها را ثبت کردند.

اگرچه برخی دولت‌های اروپایی کمک‌ها را در سال ۲۰۲۴ افزایش دادند، اما اکثریت قاطع آن‌ها به کاهش بودجه روی آوردند:

  • آلمان و نروژ کمک‌های خود را بیش از ۲۰ درصد کاهش دادند.

  • فرانسه نیز با کاهش ۱۵ درصدی مواجه شد.

  • تنها استثناها بریتانیا و سوئد بودند که به ترتیب ۳۹.۹ درصد و ۳.۴ درصد افزایش در کمک‌ها را ثبت کردند.

کاهش‌ها از سوی ۱۶ کشور از ۲۰ اهداکننده بزرگ

بخش عمده این افت بودجه، ناشی از کاهش منابع مالی توسط ۱۶ کشور از ۲۰ اهداکننده بزرگ جهان است. همچنین کاهش، هرچند اندک، در کمک‌های خصوصی نیز بر وضعیت تأثیر گذاشته است.

با وجود این کاهش‌ها، نقشه کلی تأمین مالی کمک‌های بشردوستانه چندان تغییر نکرده است؛ به‌طوری که ۱۰ کشور اول همچنان ۸۴ درصد از کل کمک‌های عمومی را در سال ۲۰۲۴ تأمین کردند، در مقایسه با ۸۳ درصد در سال ۲۰۲۳.

آسیب‌پذیری ساختاری بخش کمک‌های بشردوستانه

در نهایت، گزارش «شبکه جهانی برای ارزیابی و بهبود کمک‌های انسانی» تأکید می‌کند که وابستگی این بخش به تعداد معدودی اهداکننده بزرگ، آن را در برابر شوک‌ها آسیب‌پذیر کرده است.

تلویزیون یورونیوز فارسی را از یوتیوب تماشا کنید

source

توسط modekhabari.ir