هفدهمین جشنواره بین‌المللی «سینماحقیقت» روز گذشته ۲۷ آذرماه در سالن ۱ پردیس سینمایی چارسو آغاز به کار کرد.

در مراسم افتتاحیه این جشنواره محمد حمیدی مقدم، دبیر هفدهمین جشنواره «سینماحقیقت» روی صحنه آمد و پس از تسلیت ایام فاطمیه و شهادت مرزبانان فرمانده انتظامی راسک گفت: به‌زعم من امسال، در هفدهمین دوره جشنواره بین‌المللی «سینماحقیقت» شاهد آثاری شگفتی‌آفرین خواهیم بود.

او ادامه داد: در این دوره از جشنواره، ۶۴۰ مستند، به دبیرخانه جشنواره ارسال شد و چیزی در حدود ۴۸۰ فیلم قطعی شده به دست ما رسید. امسال تعداد رجوع فیلمسازان به دفتر جشنواره سه یا چهار برابر ادوار گذشته بود که باعث امید و شگفتی ما شد.

حمیدی مقدم گفت: از میان فیلم‌های رسیده ۶۴ فیلم برای شرکت در بخش «مسابقه ملی» اعلام شد. ضمن این که بازگشت جشنواره به خانه سابق یعنی پردیس سینمایی چارسو از ظرفیت پذیرش آثار ما به ناگریز کم کرد. همچنین در بخش «شهید آوینی» که یکی از مهم‌ترین بخش‌های جشنواره است، ۱۴ فیلم برای حضور انتخاب شده است.

دبیر جشنواره تاکید کرد: تصمیم ما این بود که آیین جشنواره هفدهمین سینماحقیقت متفاوت‌تر از همیشه برگزار شود. از همین رو بر آن شدیم که آیین افتتاح را با نمایش مستند «تاراز» به کارگردانی فرهاد ورهرام برگزار کنیم. انتخاب این اثر نیز به چند دلیل بود. اول آن که «تاراز» فیلمی است با ریشه‌های تاریخی. ضمن این که با از دست دادن یکی از بزرگ‌ترین مستندسازان و سینماگران ایرانی یعنی زنده‌یاد مرتضی پورصمدی که فیلمبردار مستند «تاراز» بود، تصمیم گرفتیم تا آیین بزرگداشتی درخور شخصیت این هنرمند برگزار کنیم.

او در ادامه این مراسم گفت: امسال، سال جوانان است. سال جوانانی پرامید و بااستعداد، که شاید کمتر کسی آن‌ها را بشناسد، اما جدا که شگفتی‌ساز بوده‌اند. توصیه‌ام به جوانان مستندساز استقامت داشتن در این مسیر پرپیچ و خم و دشوار است. آن‌ها باید در مسیر با بهره‌برداری از آثار و شیوه کار بزرگان مستند در گذشته و نگاه کردن به آثارشان، چون گنجینه، در راه هدفمندی آینده قدم در پیش بگذارند. فیلم‌های این دوره از جشنواره مطالبه‌گر، جست‌و‌جوگر، تیز و با برش‌های انتقادی است که مسئولان، سیاست‌گذاران و مردم را نشانه می‌گیرد. همچنین در پایان مراسم افتتاحیه، مستند «تاراز» نمایش داده شد.

سینمای مستند سازنده نگاه‌ها و اندیشه‌هاست

همچنین محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی در پیامی به هفدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت»، سینمای مستند را سازنده اندیشه‌ها و نگاه‌ها دانست.

خزاعی در پیامی نوشت: هنر آرمانی، هنری که انقلاب اسلامی به آن می‌پردازد، هنر انسان‌سازی است. سینمای مستند به واسطه نزدیک‌بودن به این ساحت و به دلیل دوری از مناسبات تجاری و پسند عامه، متعالی و سازنده نگاه‌ها و اندیشه‌ها است.

وی ادامه داد: جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» در مسیری که امسال به هفده سالگی می‌رسد، در عنفوان جوانی و بالندگی است. امسال حضور جوانان، مستندسازان نسل تازه، هنرمندان مستعد و توانا و باانگیزه که در استان‌ها سینمای مستند را دنبال می‌کنند، نویددهنده روز‌هایی پررونق برای این رویداد مهم منطقه است.

وی تاکید کرد: اهتمام سازمان سینمایی کشور، با محور «اخلاق، آگاهی و امید»، تبدیل رویداد‌های هنری و جشنواره‌ها به محلی برای دیده شدن هنرمندان مختلف و ایجاد انگیزه برای فعالیت آنان است و «سینما‌حقیقت» از رویشگاه‌های اصلی نیروی انسانی سینما است. «سینما‌حقیقت» از رویداد‌های جریان‌ساز و غنی سینمای ایران، مرجعی ارزشمند و بی‌همتا، برای تاریخ، هویت، سبک زندگی ایرانی- اسلامی و روایت اسطوره‌ها است و می‌تواند غنی‌ترین جلوه‌گاه برای شناسایی فرهنگ متنوع اقوام ایرانی و رنگارنگی‌های زبانی، آئینی، جغرافیایی و تاریخی آن باشد؛ مضافا، که امروز با رویکرد‌های حمایتی سازمان سینمایی از ظرفیت‌های مغفول شاهد نوزایی و رویش‌های تازه در حوزه سینمای استانی هستیم. به میزانی که سینمای مستند قدرت بازآرایی خلاقانه از شرایط جامعه، آسیب‌های اجتماعی، رنج‌ها، ارزش‌ها، شاخصه‌ها و زیبایی‌های یک جامعه دارد سایرگونه‌های تصویری و سینمایی ندارد.

نسل آینده چشم به راه سینمای مستند است

همچنین دکتر محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی به هفدهمین جشنواره «سینماحقیقت» تاکید کرد آیندگان ما را و جهان را با سینمای مستند خواهند شناخت.

 در پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به هفدهمین جشنواره بین المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» نوشته شد:

در این روز‌ها که جهانیان به تماشای یک حادثه خونبار نشسته اند، هفدهمین جشنواره «سینماحقیقت» برپا شده، جشنواره‌ای که هدف آن ترویج مستند و نگاه واقعی به جهان و رویدادها است؛ مستندسازان، چشم‌های تیزبین و نگاه نگران به جهانند که درگیر خشونت و ظلم و بی عدالتی است. غزه امروز، تنها نیست چرا که این صدای مظلومیت و انعکاس نسل کشی به همه جهان مخابره شده است. شاید این مهمترین وجه تمایز سینمای داستانی و غیرداستانی باشد، وفاداری به واقعیت. امروز خبرنگاران و مستندسازان در غزه، سلطه رسانه‌ای غرب را در هم شکستند و حقیقت را عریان به نمایش گذاشتند.

سینمای مستند، انعکاسی از روح پرسشگر و منتقد و چشمان تیزبین مستندسازان ایرانی است. تنوع مضامین و نوزایی در محتوای آثار این دوره، نشان دهنده جهش در کیفیت و کمیت تولید و یک امتیاز بزرگ برای جشنواره‌ای است که سینمای مستند ایران، همواره وامدار آن بوده است. خوشبختانه، در کنار رونق سینمای داستانی، در دوره اخیر، سینمای مستند که واقع‌گرا، متعهد و ثبت کننده رخداد‌های تلخ و شیرین این سرزمین و مردمانش است، زنده و پویا است. افزایش تعداد آثار ارسالی به دبیرخانه جشنواره، ورود فیلمسازان جوان و حضور بانوان سینماگر، پیام‌هایی ارزنده برای مدیران و فعالان در حوزه سینمای مستند در پی دارد. این سینما، با توجه به بضاعت، عملکرد و تاثیرش می‌تواند منشا تحول بسیاری در عرصه فرهنگ و جامعه باشد.

سینمای مستند ایران، می‌تواند پیشگام ثبت یادبودها، نقاط قوت تاریخی، رخداد‌ها و ساخت فیلم از مفاخر ایران اسلامی باشد. نسل امروز و آیندگان، چشم به راه این مستند‌ها هستند و تشنه تماشای تصویری از ایران امروز، ایران زیبا و مقتدر، ایرانی که در سایه فرهنگ و هنر غنی آن، می‌شود آسوده بود و از گزند و آفت بدخواهان دور ماند. امید که جشنواره «سینماحقیقت» در مسیر پیش رو، همچنان موثر و موفق باشد. این جشنواره برای سینماگران و دوستداران سینمای مستند ایران، چراغی روشن و محفلی صمیمی است و حفظ آن، احترام به خانواده سینمای مستند ایران است.

همچنین در نخستین روز از برگزاری هفدهمین جشنواره بین المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» علاوه بر اکران مستندها، چهره‌ها به خانه جشنواره آمدند.

همچنین «خانواده خلج» پرمخاطب‌ترین مستند روز اول هفدهمین جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت شد.

«فیلم خبر» روز اول جشنواره بین‌المللی «سینماحقیقت»

در اولین جلسه «فیلم خبر» امروز ۲۷ آذرماه در اولین روز از جشنواره «سینماحقیقت» ۲۰ مستند بررسی شد. این نشست‌ها همزمان با اولین روز از هفدهمین جشنواره فیلم مستند ایران «سینماحقیقت»، توسط مرتضی کاردر به‌عنوان مجری و کارشناس آغاز به کار کرد.

ویژه برنامه‌های «سینماحقیقت» در شبکه‌های تلویزیونی و رادیویی

همزمان با برگزاری هفدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران سینماحقیقت، تلویزیون برنامه‌ها و اخبار جشنواره را پوشش داده و پخش ویژه‌برنامه‌هایی را در جدول پخش خود قرار می‌دهد. برنامه «رادیو جشنواره» در شبکه رادیویی نمایش، «ویژه برنامه جشنواره» در شبکه ۴، «ویژه برنامه» در شبکه مستند، «گزارش روزانه» در شبکه ۵ و برنامه «کافه مستند» نیز به تهیه‌کنندگی و کارگردانی محمدعلی محمد دوست هر روز ساعت ۱۸ از شبکه افق پخش زنده خواهد داشت. همه برنامه‌ها همزمان از پلتفرم هاشور قابل مشاهده هستند.

 کارگاه «سینمای مستند در قاب حقوق ایران» برگزار شد

کارگاه «سینمای مستند در قاب حقوق ایران» به همت انجمن صنفی تهیه‌کنندگان سینمای مستند با مدیریت سید علیرضا حسینی عضو هیات رئیسه خانه سینما و با تدریس وحید آگاه استاد دانشگاه و وکیل دادگستری از ساعت ۱۸ تا ۲۰ در سالن شماره ۴ پردیس سینمایی چارسو برگزار شد.

وحید آگاه در این نشست بیان کرد: در ابتدا این پرسش مطرح می‌شود که چرا هر حرفه‌ای باید حقوق را بدانند و چرا سینماگران نباید از حقوق اطلاع داشته باشند؟ می‌دانید که در ایران برای فعالیت هنری به ویژه در سینما نزدیک به یک دهه است که موازین حقوقی برقرار است. تمام این تلاش‌ها و آگاهی‌ها برای زمان‌هایی است که افراد به مشکلاتی برمی خورند بنابراین موازین حقوقی برای زمانی است که کار مستند شما به مشکل خورده است و می‌توانید با کمک حقوق از مهلکه جان سالم به در ببرید. شما حقوقی در ایران دارید و تمام حق و حقوق شما در قانون اساسی در نظر گرفته شده است.

شایان ذکر است مهدی آذرپندار مدیر عامل انجمن سینمای جوان، حبیب ایل بیگی معاون نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی، قادر آشنا معاون توسعه فناوری و مطالعات سینمایی، دکتر مریم جلالی معاون صنایع دستی و هنر‌های سنتی میراث فرهنگی، صادق دهقانی، علیرضا دهقان، ناصر آقایی، علیرضا اسیوند، وحید لک، ژیلا صادقی، فرهاد ورهرام، عادل پورصمدی، صادق داوری فر، اصغر فارسی معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان سینمایی، جواد محقق پژوهشگر، محمدصادق کوچک زاده مدیر مرکز آموزش حوزه هنری، مرتضی رزاق کریمی مستندساز، سید حسام حسینی مدیر مرکز سلوک حوزه هنری و … در روز اول جشنواره سینماحقیقت در خانه جشنواره حضور داشتند.

source

توسط modekhabari.ir